Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС домакинства срещата на председателите на комисиите по европейските въпроси на Естония, България и Австрия

Снимка: Ивайло Михайлов

Народното събрание ще бъде домакин на срещата на  Председателката тройка, в която участват председателите на комисиите по европейските въпроси на Триото Естония, България и Австрия с участието на Европейския парламент. 

Срещата на Председателката тройка предхожда първото събитие от парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, а именно  Председателския КОСАК - срещата на председателите на комисиите по европейските въпроси на парламентите на страните-членки на Европейския съюз.  В  зала „Запад“ на Народното събрание Председателската тройка, съставена от делегациите на парламентите на страната председател -България, предшестващата я Естония, следващата, която ще поеме председателството – Австрия-  и делегация на Европейския парламент, ще обсъди и одобри дневния ред, участниците, темите и други важни въпроси на предстоящата утре конференция на Председателския КОСАК.

Днес в София пристигат над 130 делегати. Част от културната им програмата  е  посещение на  Националния исторически музей.

Председателят на комисията по европейските въпроси на българския парламент Кристиян Вигенин ще бъде домакин на  вечеря в резиденция „Бояна“, на която  гостите ще чуят изпълнения  на "Кварто квартет" и вокален ансамбъл "Фортисимо".

По информация на „Хоризонт“ представителите на комисиите по европейските въпроси  на двете камари на Британския парламент  - камарата на камарата на лордовете  и камарата на общините - са отменили своето участие и няма да са част от конференцията на Председателския КОСАК утре в Националния дворец на културата.

В София ще пристигнат само експерти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна