Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Водеща тема за излизащите днес столични вестници е вчерашната визита на германския канцлер Ангела Меркел в София.
Труд пише: "България влиза много скоро в Шенген". Всекидневникът цитира думи на Меркел, с които тя изразява убеденост, че "в най-скоро, постепенно и на етапи, за България ще започнат да се въвеждат правилата на Шенгенското пространство - на първо място по летищата". По време на съвместната пресконференция с премиера Бойко Борисов, германският канцлер му благодари за начина, по който страната ни пази външната граница на ЕС.
24 часа допълва: "Борисов помирява Ердоган и Европа във Варна". Изданието обяснява, че премиерът е получил "благословията" на Меркел да организира през март среща между председателя на Европейския съвет Доналд Туск, на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на Европарламента Антонио Таяни с турския президент Реджеп Ердоган.
Стандарт цитира Борисов, който коментира, че на въпросната среща "трябва да бъдат изчистени противопоставянията между ЕС и Турция главно по въпроса за миграцията". Меркел от своя страна заявява, че България се намира на ключово място в ЕС и географското положение на страната трябва да бъде използвано по време на европредседателството. 


Вестник 24 часа съобщава, че само за 20 дни от  началото на годината 190 бебета са се родили в столичната болница "Майчин дом". Почит към всички специалисти, които помагат при раждане, по стар стил се отдава днес, допълва всекиднвеникът. 
"Здравната ни система ще се срине до 2 години", прогнозира директорът на Здравната каса проф. Камен Плочев. В интервю за бТВ, цитирано от Стандарт, той заявява, че "системата е зле конструирана. Тя генерира, по думите на Плочев, именно тези резултати - хроничен недоимък и това е поради две причини. Първо, парите за здраве са много малко и второ - трябва да се реши законодателно как да се използват тези пари". Директорът на Здравната каса се обяви за вдигне здравната вноска, допълва Стандарт.
Телеграф акцентира върху съвет на проф. Плочев за борба с грипа. Той посочва, че "чесън и малка греяна ракия със сол са утвърдени лекове срещу грип. 
Столичната община започва масови проверки за незаконни билбордове, рекламни табели и винили по фасадите и оградите на сградите, съобщава Труд.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна