Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев в печеливша позиция, ГЕРБ играе срещу него по учебник

П. Симеонов:

Снимка: БГНЕС

Първите дванайсет месеца на президента Румен Радев показват устойчиви нива на доверие от около 60 на сто и на недоверие - около и под 30 процента, според „Галъп интернешънъл“. Има обаче една сигнална лампа, каза в „Неделя 150“ Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп Интернешънъл“:

Като гледаме стартовите години на няколкото президентски мандата, които имахме, това е може би най-добрата стартова година откъм обществено доверие от времената на Петър Стоянов и Желю Желев насам. Поне от днешна гледна точка – благоприятна картина на общественото доверие с една сигнална лампа – президентът влезе в много остра конфронтация с ГЕРБ. В един момент прави така, че доверието е застрашено. Президентът може да изгуби предписаната роля на балансьор на центъра в политическия живот и да вземе страна – нещо, от което не можа да се опази неговият предшественик. Данните показват, че тази опасност е налице, но не се е случило това.

Българският президент не е част от българския политически елит, той стои някак обособено, странично от българската политическа корпорация и има право, макар че не се е възползвал от това право, да конституира паралелни политически светове, каза Валентин Вацев, преподавател по геополитика заяви в интервю за „Неделя 150“:

Поради една парадоксалност на българското държавно устройство българският президент не е власт в нито един смисъл. На този етап има възможност българският президент, оставайки си безвластен, да даде глас на безвластните и да даде глас на безгласните. Това е чист феномен на контраст. Институцията „президент“ в България по погрешка или със зъл умисъл преди много години беше направена като радикално безвластна институция с един особен замисъл, но именно поради тази парадоксалност на позицията на президента – който и да е той, той има възможност да дава глас на безгласните и да концентрира в себе си енергията на обществената ненавист към българската политическа класа. В този смисъл добродушният президент Радев може да бъде безкрайно опасен, тъй като през него може да се канализира общественото отчуждение към българската политика. На този етап българският президент – този, който е /с цялото ми уважение към личността/, печели, неправейки нищо особено. Президентът Радев не е направил никакви груби грешки и няма никакви особено ярки сигнали. Той се държи приглушено, като се старае да не губи достойнство. В очите на българското общество това е изключително печеливша позиция.

Радев наистина се позиционира там, където го позиционираха избирателите. ГЕРБ играят по учебник срещу него, каза Симеонов:

Партията ГЕРБ го удря и минимизира. Борисов, който никога не е точно партията ГЕРБ, а е балансьор, се опитва да го приобщава. Така прави Борисов с всеки, който е негов потенциален конкурент и опасност. Той се опитва да си го вземе, като преди това неговите беквокали го омаломощят. Класика - класика, в която президентът Радев се усети и в един момента каза „аз няма да се бия с Цветанов и другите“ и реши да изведе на ринга самия Борисов. Пак казвам, това е игра с огъня. На този етап президентът е по-скоро на плюс от това, но трябва много внимателно да се дозира. 

Политическата задача през 2018 година е промяна на политическия ландшафт на България, възраждане на политическия живот и създаване на нова политическа атмосфера, каза в заключение Вацев:

На този етап разположението е същото. ГЕРБ не живее като политическа общност, ГЕРБ - това е държавата. БСП, която е натоварена с тежкото бреме да бъде политическа сила, е по-скоро деморализирана дружинка от хора, които вдигат добре шум в парламента, но не могат да се ангажират с нито една значима обществена инициатива. Приемник на властта не съществува извън Бойко Борисов, а на него му е крайно неуютно, тъй като е на път да започне да къса връзка с реалността. В тази дебалансирана ситуация предстои в следващите шест месеца президентът да бъде яростно ухажван от всички кръгове, за да се опитат да го употребят за своите далекосрочни цели.

Симеонов каза, че би искал да види повече политика, която е свързана с повече лидерство, повече отговорност и повече реформи.

В звуковия файл можете да чуете анализ и коментари по тази и други теми от интервюто на Диана Янкулова с Първан Симеонов и Валентин Вацев. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени