Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърбия е готова да приеме още мигранти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Представители на сръбското правителство заявиха, че страната е готова за приеме мигранти съгласно квотите на ЕС, въпреки че не е член на блока, предава Ройтерс.

Унгария, Полша, Чехия и Словакия продължават да се противопоставят на наложените от евросъюза мигрантски квоти. Унгария дори построи 155-километрова двойна ограда по границата си със Сърбия, за да възпре нелегалния мигрантски поток. В резултат на това хиляди от опитващите се да достигнат Западна Европа са принудени да останат в Сърбия.

На по-малко от 10 километра от центъра на Белград се намира бежански лагер, който приютява бежанци вече от години.

Всички те идват от страни извън Европа, търсейки по-добър живот и бъдеще.

17-годишният Закиула Шазад, или Зак, е един от тях. Преди повече от две години, заедно със сестра си Лида, напускат Афганистан, надявайки се да се установят в Австрия. И двамата обаче са принудени да останат в Сърбия вече 14-и месец. Те са преминали през няколко страни и са платили на трафиканти хиляди долари, но шансът им да се установят в Австрия е малък. Затова Зак решава да се устрой в Сърбия:

По-хубаво е от другите страни. Реших да живея тук. Това е хубава страна с добро правителство, добри закони и хора. Затова реших да живея тук. Имам си всичко тук. Хубава стая, хубави хора, добри мигранти и ми е добре.

Зак е един от 618 000 мигранти, поискали убежище в Сърбия от 2015-а г. до сега.

Повечето от тях обаче вече са преминали в други европейски страни, и само 4000 от тях са понастоящем в Сърбия.

Тъй като те са кандидатствали за убежище в Сърбия, според опозицията има възможност стотици хиляди от тях да се завърнат, ако ЕС ги изгони:

Мисля, че съществуват правдоподобни съмнения - че в бъдещ момент Сърбия може да послужи на ЕС като един голям център за търсещите убежище. Наистина сме в лоша ситуация, заедно с постоянните изнудвания от Брюксел да направим едно или друго нещо, за да продължим с интеграционния процес. Едно от тях е идеята, че "излишните" мигранти, които ЕС не иска да приеме, трябва за постоянно да се настанят тук в Сърбия, коментира Бошко Обрадович, член на евроскептичната коалиция "Демократическа партия на Сърбия - "Двери".

Министърът на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стоянович обаче заяви, че Сърбия е готова да приеме мигранти според европейските квоти, въпреки че не е член на блока:

Ако ЕС реши, че мигрантите трябва да се разпределят според квотния принцип, Сърбия е готова да вземе участие. Не само сме готови да участваме в бъдеще – ние участваме и в момента. На наша територия се намират в момента 4000 мигранти и им осигуряваме хуманно отношение като всяка друга държава.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени