Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

18 души са убити при снощната атака срещу луксозен хотел в Кабул

| обновено на 21.01.18 в 19:24
Снимка: ЕПА/БГНЕС

При снощната атака срещу луксозен хотел в Кабул са убити 14 чужденци, както и четирима цивилни афганистанци, съобщиха местните власти. Министърът на вътрешните работи на Афганистан определи като голяма грешка да бъде предадена на частна фирма охраната на хотела, в който отсядат чужденци и се събира местният елит. 

160 души бяха спасени при операцията на силите за сигурност снощи, а тримата нападатели бяха убити. Отговорност за атаката поеха талибаните.
Нападателите нахлули в хотела, докато вътре се провеждала технологична конференция. Открили огън и взели десетки хора за заложници. 
Имаше възрастни и деца в хотелските стаи и нападателите чукаха по вратите, за да стигнат до целите си. Убиваха обиuновени хора и официални лица, но основно се насочваха към чужденците - сподели очевидец. 

По време на обсадата на хотела хванатите в капан хора използвали чаршафи и завеси като въжета, за да се прехвърлят от балкон на балкон.
Всички нападатели са ликвидирани, но точният им брой не е ясен - съобщава се за от трима до шестима нападатели. 
Сред загиналите са генералният консул на Афганистан в пакистанския град Карачи и един украинец. Външният министър на Украйна Павло Климкин изрази в Туитър опасения, че още тела на негови сънародници могат да бъдат намерени. 
Би Би Си съобщи за загинали девет украинци, един германец, един грък и един казахстанец, като се позова на полицията в Кабул. 
 
Преди дни американското посолство предупреди за вероятна атака срещу хотели в Кабул. Бяха издадени предупреждения да се избягват хотели и места, често посещавани от чужденци в Кабул. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени