Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работата на американското правителство блокирана, Сенатът не реши за временно финансиране

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В САЩ работата на правителството продължава да е блокирана, след като през уикенда законодатели в Сената не постигнаха споразумение за гласуване на мярка за временно финансиране. Основният спорен момент е свързан с настояването на демократите за защита от депортация на стотици хиляди имигранти.

Републиканците уверяват, че въпросът с имигрантите ще бъде поставен на дебат в Сената, ако демократите се съгласят на временна мярка, която да позволи на правителството да отвори врати поне до 8 февруари.

В Капитолия през нощта група от около двадесетина законодатели от двете партии работиха усърдно над споразумение. Проведените разговори, макар и без резултат към момента, са в контраст с изразяването на неотстъпчивост и враждебност през изминалите няколко дни и дават надежда за пробив.

Демократите обвързват подкрепата си с решаване на бъдещето на имигранти младежи, които са дошли като деца в страната и които са застрашени от депортация, след като президентът Доналд Тръмп спря програмата, която им осигуряваше протекции. Прекратяването на програмата влиза в сила от март, като дотогава Конгресът има възможност да приеме промени.

Сега републиканците в Сената търсят гласове на демократите, за да гласуват временното финансиране на правителството. Необходимо е т.нар. "супер мнозинство" от 60 гласа.

Републиканците разполагат с 51 гласа. По-рано в неделя президентът Доналд Тръмп предложи да се премине към крайния вариант, в който републиканците да променят правилата в Сената и да направят така, че за вота да се изисква обикновено мнозинство. Към подобна стъпка те пристъпиха, когато трябваше да гласуват номинацията на съдията от Върховния съд Нийл Горсъч, но сега и от ляво настроението към такава мярка е негативно.

По обед местно време (около 20.00 часа българско) в понеделник сенаторите ще се съберат за нов вот.

Последния път, когато правителството беше принудено да спре работата си, бе през 2013 година. Тогава периодът в режим “изключване” беше 16 дни.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна