Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оранжев код за валежи от сняг и силен вятър важи за 19 области, за останалите кодът е жълт

Пожарни коли спасяват 8 младежи, закъсали в планината

| обновено на 22.01.18 в 10:50
Снимка: БГНЕС

За 19 области от страната за днес е обявено предупреждение за опасно време - кодът е оранжев. Става дума за цяла Северна и цяла Източна България, както и за областите Хасково и Кърджали. Очакват се значителни валежи от сняг и силен вятър.

За останалите области кодът е жълт.

Всички Областни пътни управления и снегопочистващите фирми са на денонощен режим. Още вчера беше обявено, че в готовност са около 3000 машини.

В района на община Девня има мъгла и видимост до 100 метра, там шофьорите трябва да пътуват с повишено внимание.

Заради снеговалежа, не се допуска преминаване на товарни автомобили над 12 тона с ремаркета и полуремаркета през Превала, информират от Областното пътно управление в Смолян. Същото ограничение е въведено и за пътя Доспат - Сърница след разклона за Сърница.

В предаването ни "Преди всички" инженер Михаил Рашков от АПИ съобщи тази сутрин за аварирал ТИР на пътя Дупница - Самоков, както и за случай с 8  младежи, блокирани в Стара планина заради навлизане в забранен за движение участък между върховете Бузлуджа и Шипка.

За "Хоризонт до обед" комисар Стоян Колев -  директор на регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" обясни, че сигналът за бедстващите хора в непригодени за зимните условия автомобили е подаден на 112 в 3:50 часа:

Този път през зимата винаги е затворен Той е панорамен и е туристически маршрут. Но, по неясни причини, хората са се озовали на него. Съобщават, че са близко до връх Шипка и ние насочваме първия екип, който да ги намери, от страната на върха. Там обаче условията са много тежки заради силните снегонавявания и голяма буря. Затова изпращаме и втори екип, който да тръгне от страната на Бузлуджа. Направил съм координация с шефа на Областното пътно управление г-н Златев, който също беше там с високопроходим автомобил. На практика екипите, които намериха туристите, бяха един от районната служба в Казанлък с трима пожарникари и високопроходим пожарен автомобил, екип от областно пътно управление и два снегорина. След като ги намерихме, те са в добро състояние. Нямат медицински проблеми, нямат измръзвания. Натоварихме ги в пожарния автомобил и в момента ги евакуираме в службата в Казанлък, където има организация да ги приберат техни близки.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени