Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горанов: Няма манипулация на акцизната информационна система на Агенция "Митници"

Георги Костов: От 2012 до 2017 година има непрекъснат ръст на събираемостта на акциз

| обновено на 22.01.18 в 18:42
Снимка: Ани Петрова, БНР

Няма манипулация на акцизната информационна система на Агенция "Митници". Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на съвместно заседание на вътрешната и бюджетната комисия в парламента. Горанов допълни, че през април 2016-а година са установени проблеми в системата, но те вече са отстранени. Горанов поздрави левицата, че повдига въпроса за активната информационна система преди вота на недоверие:

Така се прави. Винаги се атакуват най-успешните политики. В този смисъл находчивостта на левицата е за похвала.


Проблемите в системата са отстранени още през 2016 година, категоричен е Горанов:

Няма извършени манипулации в нея, няма извършени престъпления във връзка със системата.


От 2012 до 2017 година има непрекъснат ръст на събираемостта на акциз, с изключение само на една година - 2014, допълни директорът на агенция "Митници" Георги Костов:

Обективно за петте години имаме 930 милиона ръст на приходите от акциз.


Около 200 милиона лева от този ръст е свързан с увеличението на акцизите на цигарите.

До заседанието се стигна, след като от БСП изнесоха данни, според които в Акцизната информационна система е имало пробив и заличаване на информация. Според БСП акцизната система е била манипулирана с цел укриване на ДДС, акцизи и мита. От ГЕРБ обаче отричат да е допуснато подобно престъпление. В ДАНС още през 2015 г. е постъпил и сигнал от Петролната и газова асоциация за липса на информация. Проблеми са установени и от самата Агенция "Митници" през 2016 г. и затова експертите от агенцията са поискали съдействие от ДАНС, за да се отстрани проблема. Експертите от ДАНС установяват рискове и дават девет препоръки, които в момента се изпълняват.

Доказателства за манипулация на системата няма, а рисковете се отстраняват, каза още Костов.

Няма доказателства за манипулация на акцизната информационна система на Агенция "Митници", заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред вътрешната и на бюджетната комисия в Народното събрание.
Дори и да има изтриване на данни от акцизната система, то не може да бъде установено, защото не остават следи, обясни главният прокурор Сотир Цацаров.

Липсата на локфайлове за одит на системни процеси, осъществяващи комуникации, не позволява да се определи еднозначно нерегламентиран достъп и манипулации. Производство се започва и обвинение има, когато има извършено престъпление от конкретно лице. В конкретния случай това е недоказуемо
. 
ДАНС е направила проверка на системата след получен сигнал и заради проблем, за чието отстраняване от Агенция "Митници" са се обърнали за помощ към службата. 
"Агенция Митници" е предприела абсолютно всички действия, които са необходими, за да се неутрализира тази уязвимост, която беше констатирана в хода на проверката, която извършиха колегите - обясни шефът на ДАНС Димитър Георгиев
Той обаче не пое ангажимент дали е можело да се манипулира системата преди отстраняването на проблемите. ЗА БСП отговорът е категоричен.

Иван Иванов от левицата:

Има признаци, че служители от агенция "Митници" са изтрили съдържанието от компютърната система с цел прикриване на допълнителни уязвимости в нея.

Владислав Горанов обаче заяви категорично, че системата работи добре, а осем от деветте установени слабости вече са напълно отстранени.

Още по темата чуйте в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна