Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трудна ситуация за гръцкото правителство описват местните издания в светлината на вчерашния националистически протест в Солун. На него десетки хиляди поискаха от кабинета на СИРИЗА да не допуска компромис с името на Македония.

Правителството е в изолация, а възможностите за политически консенсус по казуса са минимални, смята вестник "Прото тема".

"Та неа" изтъква, че коалиционните партньори на СИРИЗА не приемат официално име на западната ни съседка, което да съдържа думата Македония.

"Катимерини" пише, че преговорите под егидата на ООН навлизат в критична фаза.

Турската военна операция в контролирания от кюрдите сирийски регион Африн, това е основна тема за руското издание "Комерсант". Маневрите поставят региона на ръба на сериозна криза, коментира вестникът. Причината е, че операцията може да застраши отношенията на Анкара с основния й съюзник в НАТО - САЩ. Изданието допълва, че турските действия вероятно са били съгласувани с Кремъл, като Русия се е съгласила да заема позиция на ненамеса. Русия може да отстъпи на Турция Африн срещу по-нататъшно сближаване с Анкара и подкрепа от нейна страна за провеждането на Конгреса на сирийския национален диалог, отбелязва аналитикът Руслан Пухов, цитиран от "Комерсант".

Същевременно много турски издания приветстват операцията: „Героите са в Африн", пише "Хюриет".

"Всички терористични организации ще бъдат прочистени" – това е заглавието на "Хабертюрк".

"Хюриет" цитира думите на турския министър-председател Бинали Йълдъръм, който казва, че в района има между 8 и 10 хиляди "терористи" и че приоритетна цел на операция "Маслинова клонка" ще бъде създаването на "ивица за сигурност" в района.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени