Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпва след изявление на Саудитска Арабия за възможно удължаване на действащото споразумение и след края на годината

Халид ал-Фалих
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Петролът поскъпва в началото на търговията в понеделник, парирайки част от ценовия си спад, регистриран през миналата седмица, след като през уикенда енергийният министър на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих заяви, че ОПЕК и останалите големи производители като Русия могат да намерят начини за продължаване на тяхното сътрудничество по отношение на съществуващите производствени ограничения и след края на 2018-а година.

Ние не трябва да ограничим нашите усилия в рамките на настоящата година. Трябва да говорим за по-дълга рамка за нашето сътрудничество, посочи той в неделя пред репортери преди среща на Комитета на Организацията на страните износителки на петрол в столицата на Оман. Посланието на ОПЕК към света трябва да бъде, че това споразумение е нещо, което ще остане в сила", допълни енергийният министър.

Така Халид ал-Фалих, което е де факто лидери на ОПЕК, отправи най-ясният на този етап призив към 14-те членове на картела и 10-те нечленуващи съюзници, включително Русия, да продължат с политиката за подкрепа на петролните пазари и през 2019-а година. Трябва да се има предвид, че цените на петрола се повишиха от около 45 долара за барел през юни 2017-а година към и дори над 70 долара за барел месец по-рано този месец благодарение най-вече на споразумението за намаляване на световното производство на петрол с около 1,8 млн. барела на дена (близо 2% от световното петролно производство).

Неговото изявление помогна за известно поскъпване на петролните фючърси в началото на днешната търговия, като тези на петрола сорт брент с доставка през март нарастват с 0,36% към 68,89 долара за барел, а фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през февруари се повишават с 0,35% към 63,63 долара за барел.

По този начин петролът се опитва да ограничат част от ценовия спад през миналата седмица, когато фючърсите на американския лек суров петрол се понижиха с около 1,5%, а на петрола сорт брент - с 1,8%, отбелязвайки най-солидни загуби съответно от началото на декември и от началото на октомври 2017-а година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна