Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция задържа 24-има заради „терористична пропаганда“ за операцията й в Сирия

Турски войници подготвят танковете си в провинция Хатай до границата със Сирия за участие в операция „Маслинова клонка“ срещу кюрдски милиции в сирийския град Африн, които твърдят, че турски въздушни удари и обстрели убили най-малко 10 души в понеделник.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турските власти арестуваха 24-има души по подозрение в „терористична пропаганда“ срещу военната й операция в Сирия, предаде АФП.

Заподозрените са задържани при национална акция срещу потребители на социални медии, публикували постове в подкрепа на терористични групи, съобщи държавната Анадолска агенция, позовавайки се на вътрешното министерство.

Арестите бяха извършени, след като президентът Реджеп Ердоган настоя за национално единство във връзка с операцията „Маслинова клонка“, като предупреди онези, които призовават за протести, че ще платят „висока цена“.

Задържаните са обвинени в пропаганда за кюрдските Сили за народна защита (СНЗ) в Сирия, които Анкара смята за клон на Кюрдската работническа партия (ПКК) -  т.е. за терористична организация.

Новинарската агенция Доган съобщи, че разследвания се водят срещу общо 57 души. Според съобщенията арестите били извършени в Истанбул и Диарбекир.

Целта на операция „Маслинова клонка“, която стартира в събота, е да бъдат прогонени кюрдските СНЗ от западния сирийски анклав Африн, близо до границата с Турция. Смята се, че тя е отговор на твърденията, че САЩ искат да изградят гранични сили по северната граница на Сирия с численост 30 000 души.

Турската прокуратура води разследване и за непроверени снимки, споделени в социални медии, за които се твърди, че са от Африн и показвали ранени цивилни при операцията, съобщи държавната телевизия ТРТ.

В източния град Ван се разследват четирима депутати от прокюрдската Демократична партия на народите, призовали в социални медии за улични протести, добавя ТРТ. На мушката на прокуратурата е още един депутат от тази партия заради други постове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени