Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Оксфам": Едва 1% от най-богатите са получили на 82% от генерираните средства през 2017 г.

Четири от всеки пет долара, генерирани като печалба през 2017 г., са се озовали в джобовете на едва 1% от най-богатите в света, докато най-бедната част от човечеството не е добавила нищо към състоянието си, посочва доклад на британската неправителствена организация "Оксфам" (Oxfam), цитиран от международните агенции.

Анализът на благотворителната организация идва преди годишната среща на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, която започва във вторник и на нея се очакват редица политически и бизнес лидери от цял свят, включително президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Според "Оксфам" 3,7 милиарда души, които съставляват най-бедната половина в света, не са получили увеличение на тяхното състояниепрез миналата година, докато цели 82% от генерираното богатство е отишло у едва 1% от най-богатите.

Малкото хора на върха стават все по-богати и по-богати, а милионите на дъното остават затънали в бедност", заяви за Ройтерс Уини Банима, който е изпълнителен директор на "Оксфам".

Банима обвини "избягването на данъци" като основна причина за глобалното неравенство и призова световните лидери да ограничат данъчните убежища и да инвестират повече средства в образование, здравеопазване и работни места за младите хора.

Директорката на "Оксфам" разкритикува по-конкретно президента на САЩ Доналд Тръмп заради създаването на "управленски кабинет от милиардери" и за въвеждането на данъчното законодателство, което според нея ще възнагради супербогатите, а не обикновените американци.

Годишният доклад на неправителствената организация констатира, че броят на милиардерите се увеличил с един на всеки два дена между март 2016 и март 2017 г., като осемте най-богати хора в света притежавали богатство, равняващо се на това, което притежават най-бедната половина от населението на Земята.

В анализът се отбелязва, че работещите жени са най-силно засегнати от глобалното неравенство, тъй като те постоянно печелят по-малко от мъжете и обикновено имат по-нископлатени и по-несигурни форми на работа.

Неотдавна Световният икономически форум изчисли, че ще отнеме 217 години, преди жените да започнат да печелят толкова, колкото мъжете, както и да имат изравнено с мъжете представителство на работното място.

Любопитно е да се отбележи, че според класацията на "Форбс" за най-богатите хора за 2017 г. първите петима са все мъже: Бил Гейтс, който е собственик на "Майкрософт", инвеститорът-ветеран Уорън Бъфет, шефът на "Амазон" Джеф Безос, основателят на Inditex Аманцио Ортега и притежателя на "Фейсбук" Марк Зукърбърг.

Икономическият модел изобщо не работи, заяви пред Ройтерс докладчикът на "Оксфам" Иниго Мачиас Аймар, добавяйки, че ние сме истински притеснени от начина, по който се разпределя това богатство, тъй като се концентрира във все по-малко на брой ръце.

В тази връзка "Оксфам" призова всички работници да получават минимално заплащане, което да стига за прехрана, както и за премахване на разликата в заплащането между жените и мъжете и по-строги правила за справяне с избягването на данъци.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!