Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ повиши прогнозите си за растежа на световната икономика през тази и следващата година до 3,9 на сто

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Глобалната икономика ще набере допълнителен възходящ импулс през настоящата година  благодарение до голяма степен на гласуваната неотдавна мащабна данъчна реформа в САЩ и в резултат на изненадващо доброто представяне на европейската и азиатската икономики, се посочва в редовния зимен доклад "Световни икономически перспективи" на Международния валутен фонд, съобщава „Уолстрийт Джърнъл“.

Базираната във Вашингтон водеща международна институция вече прогнозира ускоряване на световния икономически растеж от 3,7% през 2017-а година (възходяща ревизия от 3,6%) до 3,9% през тази и през следващата година, което представлява повишение с по 0,2 процентни пункта спрямо очакванията на МВФ в неговия есенен доклад (от октомври 2017-а). Ако тези прогнози се оправдаят, това ще представляват най-солидното представяне на глобалната икономика от 2011-а година насам.

МВФ оповести своите най-нови икономически прогнози на специална пресконференция в Давос, Швейцария, където през следващите няколко дни ще се съберат редица водещи политици и бизнес лидери на ежегодния Световния икономически форум.  В тази връзка МВФ отбеляза, че през 2017-а година е имало разширяване на икономическата експанзия в 120 икономики по света, които заедно съставляват около 75% от световния БВП. Според фонда това е най-широкото синхронизирано нарастване на световния растеж от 2010-а година насам“, когато светът се радваше на силен, но в мимолетен подем след глобалната финансовата криза.

Трябва да се има предвид, че предходният доклад на МВФ беше факт преди да станат ясни окончателните детайли около най-мащабната от тридесет години данъчна реформа в САЩ (агресивното съкращаване най-вече на корпоративните данъчни ставки). Според януарският доклад на Фонда, данъчните промени в САЩ се очаква да допринесат за около половината от възходящата ревизия на прогнозите за глобалния икономически растеж през следващите две години. Това дава основание на МВФ вече да залага на растеж на БВП на САЩ с 2,7% през настоящата година (при октомврийска прогноза за експанзия с 2,3%) и с 2,5% през 2019-а година (над 1,9% предишна оценка).

Фондът отчита, че най-съществената част от данъчните промени в САЩ включва намаляването на ставките за корпоративния данък, което трябва да доведе до ускоряване на бизнес инвестициите. В същото време обаче МВФ очаква, че в резултат на тази реформа федералните данъчни приходи ще паднат повече от разходите, увеличавайки по този начин и без това големия дефицит, но в краткосрочен план това ще действа като фискален стимул, който ще увеличи икономическия растеж в САЩ.

Според МВФ ускоряването на американския икономически растеж ще окаже позитивен ефект върху основните търговски партньори на САЩ и особено на най-близките в лицето на Канада и Мексико.

Фондът оценява, че до 2020-а година кумулативният ефект от данъчните промени ще увеличи американската икономика с допълнително 1,2% в сравнение с растежа, ако тази данъчна реформа не беше факт. След 2022-а година обаче позитивният ефект ще изчезне и икономическият растеж в САЩ след този период вероятно ще се окаже по-слаби от очакваното.

Нашето мнение е, че настоящият подем, макар и добре дошъл, едва ли ще се превърне в "нова норма" и ще бъде изправен в средносрочен план пред рискове в низходяща посока, които вероятно ще се засилват с течение на времето, заяви Морис Обстфелд, който е главен икономист на МВФ.

Виждаме няколко причини да се съмняваме в трайността на сегашния възходящ импулс, отбеляза той и добави, че след няколко години най-големи икономики в света - тези на САЩ и Китай, се очаква да започнат да бележат по-слаб растеж.

Китай вече се стреми да ограничи растежа на кредитите, което според МВФ ще действа като спирачка пред един по-бърз растежа на китайската икономика. Въпреки това МФВ повиши слабо и прогнозите си за растежа на БВП на Китай през 2018-а и през 2019-а година съответно до 6,6% и до 6,4% (спрямо октомврийски прогнози за растеж съответно с 6,5% и с 6,3%).

В САЩ увеличаването на федералния дълг пък ще се отразява върху растежа с течение на времето, посочи Обрестфелд, цитиран от агенция Франс прес.

МВФ обяви възходяща ревизия и на очакванията за икономическата експанзия в еврозоната и вече прогнозира растеж от 2,2% през 2018-а и от 2,0% през 2019-а година при предходна оценка за повишение на БВО съответно с 1,9% и с 1,7%. Основен двигател за този по-голям растеж ще бъде икономиката на Германия, която се очаква да нарасне през настоящата година с 2,3% (вместо с 1,8%) и през 2019-а с 2,0% (вместо с едва 1,5%).

В същото време Фондът ревизира леко надолу прогнозите си за представянето на испанската икономика за 2018-а година (до 2,4% от 2,5%), визирайки негативното въздействие от опитите за независимост в региона на Каталуния. За 2019-а година обаче се очаква БВП на Испания да нарасне с 2,1% (вместо с 2,0%).

Икономиката на Великобритания е една от малкото, за която няма възходяща ревизия в зимните прогнози на МВФ с оглед на продължаващите преговори за Брекзит, като БВП на Острова се очаква да нарасне с 1,5% през 2018-а (без промяна спрямо октомври) и с 1,5% през 2019-а (при предишна оценка за повишение с 1,6%)

Въпреки, че икономическият подем в световен план би могъл да се окаже по-силен в близко бъдеще, рисковете пред глобалната перспектива продължават да са в низходяща посока (за по-слаб от очакваното растеж), подчерта МВФ. В зимният си доклад Фондът предупреждава, че сериозното оскъпяване на  финансовите активи повишава възможността за низходяща корекция на финансовите пазари, което от своя страна може да попречи на растежа и на потребителското и инвеститорското доверие. Отсъствието на притеснения в близко бъдеще може да накара участниците на финансовите пазари да залагат на по-рискови и по-доходоносни инвестиции, увеличавайки по този начин финансовата уязвимост, посочи МВФ.

За пореден път базираната във Вашингтон международна организация отново призова държавите - членки да се възползват от благоприятните времена, за да проведат необходимите реформи и да осъществят инвестиции, които да увеличат потенциалните нива на икономически растеж. Настоящият цикличен възход предоставя уникална възможност за структурни и управленски реформи, каза МВФ, добавяйки, че политиците трябва да се предпазят от изкушението да отложат реформите и бюджетните корекции за по-късен етап.

Зимни икономически прогнози на МВФ за 2018-а и 2019-а и разликата им спрямо есенния доклад през 2017-а

Снимка

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени