Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световни знаменитости бяха наградени в Давос за дейности в защита на човешките права

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австралийската актриса Кейт Бланшет, певецът и композитор Елтън Джон и индийският актьор Шах Рук Хан бяха наградени на Световния икономически форум в Давос за дейности, насочващи вниманието към правата на човека, предаде Ройтерс.
Бланшет получи Кристалната награда на форума за работата си с хора, принудени да напуснат домовете си, бягайки от конфликти. 
Елтън Джон беше отличен за благотворителната дейност на неговата фондацията за борба със СПИН, а Хан - за защита на правата на жените и децата в Индия. 
Отличията бяха връчени на церемония в швейцарското село, където днес започва среща на световни политически и бизнес лидери. 
Кейт Бланшет, която е носителка на два Оскара, стана през май 2016 г. посланик на добра вола на Агенцията за бежанците на ООН. Тя се срещна със сирийски бежанци в Ливан и Йордания. 
Актрисата предупреди, че ако не се направи повече, за да се помогне на бежанците, последиците ще бъдат сериозни. Изгубените поколения от необразовани, лишени от права и напуснали домовете си деца са не само огромна загуба на потенциал, но и заплаха за бъдещата глобална сигурност и просперитет, каза още Бланшет. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени