Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втора тежка присъда за бившия директор на НРС ген. Кирчо Киров

Присъдата е за присвояване на над 5 милиона лева - парите са били описвани като нужни за дейност, която е вече закрита

| обновено на 23.01.18 в 19:20
Кирчо Киров
Снимка: БГНЕС

Втора тежка присъда е постановил Военно-окръжният съд срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров, съобщиха от прокуратурата. Той е осъден на 15 години затвор за присвояване на 5 млн. лева. За подобно обвинение Киров вече има 10-годишна неокончателна присъда. 

На брифинг, даден от прокуратурата по казуса, стана ясно, че второто дело, по което Киров е получил 15 години затвор, е резултат от първото, по което се чака решението на Военно-апелативния съд - дали ще бъдат потвърдени 10-те години. И двете дела са свързани с периода  2007-2011 година. Общата сума, която прокуратурата твърди, че бившият директор на разузнаването е присвоил, е общо около 10 милиона лева.

Според схемата (която очевидно е била възприета и от съда, постановил тежката присъда) Кирчо Киров е присвоил 5 милиона с документи, с които се е твърдяло, че парите са за секретни мисии. Средствата се взимали от касата на националното разузнаване от другият подсъдим Димитър Лидарев, който обаче има условна присъда, защото е направил пълни самопризнания, обясниха от Военната прокуратура. Тя е установила, че плащанията са за дейности, които след 1999 година вече не са се извършвали от националното разузнаване, защото страната ни вече е преговаряла за членство в ЕС.

Парите са били изписвани с благословията на генерал Киров, получавани от касата от неговия служител, който му ги е предоставял. Няма никакви доказателства, че един долар или едно евро от тези пари са похарчени за тази дейност, отдавна приключила, обясни наблюдаващият прокурор Елин Алексов. От прокуратурата отказаха да кажат точно за какви дейности става дума, тъй като делото е секретно. Заради тежката присъда Алексов е поискал Киров да бъде с по-тежка мярка за неотклонение - домашен арест, но Военно-окръжният съд е отказал, което Алексов ще обжалва. 

Адвокатът на Кирчо Киров - Димитър Вълчев, беше категоричен, че клиентът му е жертва на прибързано правосъдие, което се опитва да отбележи напредък по дела срещу ВИП подсъдими, каквито се очакват от Европа. Вълчев заяви, че това, което се е случило с неговия подзащитен, е удар върху българското национално разузнаване. 

Недопустима за мен присъда, която е израз на стремежа на някои, политици предимно, да се ударят в гърдите и да отчетат най-после всичко онова, за което до този момент са упреквани, че в България няма осъден човек, който е заемал отговорно длъжностно качество. 

Вълчев видя проблем в липсата на отговор на въпроса къде са присвоените близо 5 милиона лева

Прокуратурата каза: "Ние не се интересуваме дали те са закопани в двора на вилата на г-н Киров или са някъде другаде. Те са разходвани, според закона, нецелесъобразно и, след като подписа на г-н Киров стои там, ние считаме, че нашата задача дотук е изпълнена.

Къде са парите е въпрос към Комисията за гражданска конфискация, смята прокурор един Алексов

От прокуратурата отказаха да коментират политическите аргументи, с които беше посрещната присъдата. Елин Алексов заяви само: 

Вижте, аз изпитвам професионална удовлетвореност, като прокурор, че сме приключили едно тежко дело, но като човек и офицер не чувствам особен прилив на гордост от това нещо - че един висш офицер е стигнал до там.

Вълчев коментира присъдата на Кирчо Киров на делото за източването на КТБ - дело, което отново не може да започне, тъй като съвсем очаквано се оказа, че и за днешното заседание главният обвиняем Цветан Василев е нередовно призован. Така опитите да тръгне мегаделото "КТБ" ще продължат на трети етап -  на 14 февруари.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна