Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС премахна осем страни от "черния списък" на държавите - данъчни убежища

Снимка: БГНЕС

Европейският съюз е взел решение да изключи осем държави, включително Панама и Южна Корея, от своя нов "черен списък" на дестинации, считани за данъчно убежище, съобщава агенция Франс прес, цитирайки европейски източник.

Останалите държави, които са били премахнати от списъка на ЕС, са Обединените арабски емирства, Тунис, Монголия, Макау, Гренада и Барбадос. Това става факт само няколко седмици след като единният блок представи своя оригинален списък, включващ 17 държави извън ЕС, считани за данъчен рай.

Днешното решение е факт, след като тези осем държави са поели ангажимент да адресират изразените от ЕС опасения.

Осем юрисдикции са премахнати от списъка на ЕС на юрисдикциите, които не желаят сътрудничество по отношение на данъчната политика, вследствие на ангажименти, поети на високо политическо равнище за преодоляване на загрижеността на Европейския съюз, се посочва в официално изявление на ЕС, цитирано от Франс прес.

Тези осем държави ще бъдат поставени в т.нар. "сив списък" на страните, които са поели неконкретни ангажименти към ЕС за реформи на данъчното им законодателство.

Решението вероятно ще доведе до критики от страна на редица активисти, които твърдят, че ангажиментът на ЕС да се справи с избягването на данъчно облагане след скандала от миналата година с т.нар. "Панамски книжа" вече е отслабнал.

С това свое решение ЕС вече има едва девет юрисдикции, влизащи в "черния данъчен списък", а именно: Американско Самоа, Бахрейн, Гуам, Маршалови острови, Намибия, Палау, Сейнт Лусия, Самоа и Тринидад и Тобаго.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!