Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на инвеститорските нагласи за икономиката на Германия

Ахим Вамбах от института Zew
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очакванията на германските анализатори и инвеститори относно състоянието на икономиката на Германия през следващите месеци се подобриха изненадващо рязко през януари, показва проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew. Това е ясен сигнал, че несигурността, свързана с формирането на новото немско правителство, не е навредила върху близкосрочните позитивни перспективи за растежа на водещата европейска икономика.

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт Zew, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, нарасна през януари до 20,4 пункта от 17,4 пункта в края на 2017-а година и при осредни очаквания на финансовите пазари за доста по-сдържано повишение до 17,7 пункта.

В същото време индексът, определящ оценките на инвеститорите за текущите условия в Германия, скочи рязко до 95,2 пункта от 89,3 пункта месец по-рано и средна прогноза за индекса на ниво около 89,8 пункта.

Това представлява най-позитивната текуща икономическа оценка от началото на нашето проучване през декември 1991-а година, отбеляза президентът на института Zew Ахим Вамбах. Той допълни, че частното потребление, което беше ключов генератор на икономическия растеж през 2017-а година, вероятно ще продължава да стимулира икономическата експанзия и през следващите шест месеца.

Според анкетираните от института Zew 212 финансови анализатори и инвеститори, подобна позитивна тенденция има и в рамките на цялата еврозона, като съответният индекс, оценяващата икономическите перспективи за следващите шест месеца, нарасна в началото на новата година с 2,8 пункта до 31,8 пункта. Индикаторът, измерващ настоящата икономическа ситуация в региона на единната валута, пък се повиши в рамките на януари с 5,7 пункта до 56,4 пункта.

Ахим Вамбах също така подчерта, че значително по-позитивните възгледи за глобалното икономическо развитие допринасят за доброто инвеститорско настроение, което беше видно и от представените в понеделник завишени прогнози в зимния доклад "Световни икономически перспективи" на Международния валутен фонд.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна