Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският съюз извади 8 държави от черния списък на данъчните убежища, но продължава да ги наблюдава

| обновено на 23.01.18 в 15:54
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз извади от черния списък на данъчните убежища 8 държави - Обединените арабски емирства, Панама, Южна Корея, Монголия, Тунис, Барбадос, Гренада и Макао. 
Осемте държави са изпратили писма, в които поемат ангажимент да следват препоръките на ЕС за борба с този проблем. Решението за изваждането им от списъка обаче беше критикувано от групата на Зелените в Европейския парламент,  според която изваждането на осемте страни то допълнително подкопава доверието в черния списък. 
Европйският съюз ще наблюдава внимателно осемте държави, които извади от своя черен списък на данъчните убежища. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов, който председателства за първи път Съвета на министрите на финансите и икономиката от Евросъюза.  В отговор на критики, че въпросните писма не са огласени, министър Горанов заяви: 
Ние не можем автоматично да разкрием писмата,  но бихме предложили да влезем в комуникация с тези държави и те да преценят  биха ли желали да разкрият ангажиментите, които са поели. Държавите все пак  не изчезват от списъка, те отиват от черния към сивия и ще бъдат много внимателно наблюдавани, дали ангажиментите, с които са ни убедили, че трябва да ги прекласифицираме, се изпълняват.
От своя страна еврокомисарят за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис предупреди, че осемте държави са преместени от черния в сивия списък и връщането обратно не е невъзможно.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени