Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интермодален терминал и продължение на метрото в плановете на Божурище

Цветинка Димитрова
Снимка: Луиза Лазарова
Съвременният архитектурен облик на Божурище до голяма степен е предопределен от развитието на общината във времето и от възхода на устойчивата икономическа зона "София - Божурище". В областта има големи високотехнологични предприятия, които имат благоприятно влияние върху икономиката и развитието на региона. Като контраст, в близост се намират малките селца, които са китни, живописни и с разнообразен релеф. Там сградите са семейни, ниски, а в близост има няколко екоселища и ферми. Гледката от хълмовете над селата е невероятна. Разкриват се огромни рапицови и лавандулови полета, над които пърхат хиляди пеперуди. В далечината се забелязват големите предприятията, които очертават границата между столицата и малкото Божурище.

С главния архитект, главния инженер и началника на отдела в общината направихме проект за централен градски парк с площад и концертна естрада. Също така, в плана са включени алеи за разходка и фитнес на открито. Реално погледнато, ние пишем историята, защото в Божурище досега не е имало център. Идеята ни беше там да внедрим трите символа на общината, казва Цветинка Димитрова, архитект към община Божурище.

В Божурище има две конни бази, а ездата е много популярна. Това е и един от символите на общината. Тук се провеждат  европейски състезания по конен спорт. Другият символ на Божурище е летището, което е първият военен аеропорт в България. В миналото е имало  държавна аеропланна работилница. В центъра посетителите могат да видят самолетчето ДАР-8, което е произведено именно в тази работилница.

Все повече хора се стремят да създават енергийно и водно независими сгради като изпълняват различни собствени водоизточници, а електроенергията е с термопомпи. Рециклирането също е приоритет. Издадохме разрешение за строеж на доста мащабен комплекс с къщи за гости, винарни, трафопостове, павилиони за йога. Къщите са глинени и са с меки органични форми, полувкопани. Пред всяка от къщите е планирано да има водни басейни, които да са моделирани в земното корито. Има и няколко ферми. В една от тях има определено място специално за децата, където те могат да посадят собствени растения и след време да наберат плодовете, които са отгледали. Родителите също са много запалени по тази идея. След като наберат културите, те ги продават с благотворителна кауза. Имаме идея да направим и фестивал на кукления театър, казва Цветинка Димитрова.

Архитектът заяви, че определено съществува тенденция, хора от София да се преселват да живеят в Божурище:

Тук младите семейства сбъдват мечтите си. Хората избират нашата община, защото тук е по-спокойно, а въздухът е чист. Разполагаме с достатъчно детски градини и училища.

В момента общината започва да създава новия Общ устройствен план на Божурище. Той ще включва обособени зони. Ще има пространства за микро предприятия, за по-малки и по-големи жилищни сгради.

Не искаме да бъде „разхвърляно“, както се е строило до момента. Предвидили сме връзка Гурмазово - Банкя, за да може лесно да се стигне до съседната община. Обмисляме и европейски път към Калотина и към София, за да може автомобилите да не минават през ЖП прелеза. Правят се предпроектни проучвания за създаване на интермодален терминал, който ще стига до ЖП прелеза и ще е първият в България. Важен проект също е продължението на метрото от Обеля до Божурище и Банкя. Обмисляме и построяването на комплекс с голф игрище, където ще могат да се развиват спортът и развлеченията, коментира архитект Цветинка Димитрова.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна