Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гарвановият замък

| обновено на 26.01.18 в 12:07 БНР Новини
Гарвановият замък в град Мацумото, Япония.
Снимка: en.wikipedia.org

Наричат го Гарвановият замък, защото отвън е целият черен. Намира се в град Мацумото и е построен през 16 век. Той е сред най-красивите замъци на Япония, а построяването му е обвито в легенди.

Има три кули, сред които донжон (това е главната и най-здравата кула на всички средновековни замъци и най-доброто укритие на защитниците при нападение). Точно при донжона на замъка в Мацумото през 17 век били убити за назидание 28 селяни от областта, които съвсем мирно протестирали против високите данъци. Скоро след това, донжонът се наклонил на една страна и хората започнали да говорят, че водачът на убитите селяни, Касуке Тада, го е проклел. През 19 век по време на реставрацията на замъка, искали да разрушат наклонения донжон, но жителите се възпротивили – взело се решение кулата да бъде изправена.

Замъкът се намира в равнина и за да бъде отбраняван е трябвало да се направи ров и масивни външни стени. В стените има дупки – през тях хвърляли камъни по нападателите. Над рова е изграден красив червен мост, който води към големите порти. На втория етаж в основната сграда има музей с оръжия и брони, а през есента се организират наблюдения на Луната няколко дни преди пълнолунието, по време на пълнолунието и няколко дни след него.
Всяко лято в замъка се провежда музикален фестивал на тайко тъпани и се играят представления на традиционния японски театър „Но“.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени