Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Шипулин, Сергей Устюгов и Виктор Ан извън разрешителния списък на МОК за Пьончан

МОК отложи решението за Русия, отне и домакинството на големи състезания
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Антон Шипулин, Сергей Устюгов и Виктор Ан на този етап не попадат в разрешителния списък на Международния олимпийски комитет за участие в Зимната Олимпиада в Пьончан през следващия месец. Олимпийският комитет на Русия предостави на МОК листа с имена на спортисти, който специална комисия, под ръководството на бившия спортен министър на Франция Валери Фурнейрон, трябваше да разгледа и да одобри кои от тях могат да участват в Игрите в Република Корея от 9 до 25 февруари.

След обявяването на разрешителния списък Олимпийският комитет на Русия ще одобри олимпийската делегация на страната.

За голямо съжаление в последния списък, който МОК ни предостави, не фигурират имената на редица от водещите руски състезатели в няколко вида спорт. Част от тези атлети, сред които Виктор Ан, Антон Шипулин и Сергей Устюгов, никога не са били замесвани в каквито и да било допинг истории, а всички дадени от тях проби през годините на състезания навсякъде по света свидетелстват, че те са чисти. Въпреки това техните имена на този етап отсъстват от разрешителния списък, заяви вицепрезидентът на НОК на Русия Станислав Поздняков.

Ще направим официално запитване към МОК за конкретните причини, заради които лидерите от руския отбор в няколко вида спорт не са включени в списъка с потенциални участници на Олимпийските игри. МОК има изключителните права да кани или да не кани тези или онези спортисти. Все пак причините за едното или за другото решение трябва да бъдат основателни и да бъдат разяснени на състезателите, каза още Поздняков, като подчерта, че на този етап цялата информация е предварителна и не е окончателна.

32-годишният Виктор Ан е шесткратен олимпийски шампион в шорттрека, а също така има 20 златни отличия от Световни първенства и още пет от европейски шампионати.

30-годишният Шипулин е олимпийски и световен шампион с щафетата на Русия по биатлон, като има и 10 индивидуални победи за Световната купа.

25-годишният Устюгов беше избран за спортист на 2107 годината на Русия, след като спечели престижната многоетапна надпревара по ски бягане "Тур дьо Ски", както и две титли от Световното първенство в Лахти през миналия сезон. Той има и 12 индивидуални победи за Световната купа.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!