Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борбата срещу „мач фиксинг“ и употребата на допинг - приоритети на Българското европредседателство

Снимка: ММС

Министърът на спорта Красен Кралев обяви борбата срещу т.нар. "мач фиксинг" като един от приоритетите на Българското председателство на Европейския съюз.

Министър Кралев посочи, че спортът е мост между традициите и иновациите. Основен приоритет в програмата на ММС през следващите шест месеца ще бъде и борбата срещу употребата на допинг в спорта.

Искаме да отправим посланието, че най-силната превенция при борбата с допинга в спорта е образованието – информираност и превантивно обучение, насочено както към професионалните спортисти, така и към аматьорите. Трябва да се наблегне на създаване на специализирани антидопингови програми за обучение, които обхващат не само спортисти, треньори, спортно-технически персонал и родители, но и спортуващи в свободното време, ученици и фитнес инструктори, граждани. Нов метод, който следва да се развие, е разследването, министър Кралев.

Красен Кралев обясни пред ЕП, че Световната антидопингова агенция (WADA) стартира първата фаза от процеса за преразглеждане на Световния антидопингов кодекс с оглед на приемането на нов кодекс през 2021 г. Българското председателство ще изготви отговора на ЕС и неговите държави - членки във връзка с преразглеждането на този кодекс.

Като член на Управителния съвет на Световната антидопингова агенция аз съм горд, че на България се пада и отговорността да ръководи през първите шест месеца на 2018 г. процеса по изготвянето и съгласуването на единна позиция на ЕС във връзка с прегледа на Световния антидопингов кодекс и ще направя необходимото становищата на ЕС да бъдат изцяло взети предвид в рамките на текущата дейност, каза още министърът на младежта и спорта.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна