Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на финансите анулира акуцион за дългосрочни 25-годишни ДЦК

Снимка: БГНЕС

Министерството на финансите проведе на 22-ри януари аукцион за продажба на дългосрочни 25-годишни държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирани в лева, с падеж на 24-ти януари 2043-а година и с обем от 100 млн. лева.

Предложените за продажба съкровищни облигации от горецитираната емисия в размер на 100 милиона лева имаха годишен лихвен процент от 2,00%. Трябва да се има предвид,че лихвите се изплащат на всеки шест месеца, считано от датата на емисията, като последното плащане се извършва заедно с изплащането на номиналната стойност на емисията.

До участие в аукциона бяха допуснати поръчки със съвкупна номинална стойност 139,9 млн. лева, като беше постигнат коефициент на покритие от 1,4 пункта. Средната цена на допуснатите до участие в аукциона поръчки беше от 83,17 лева на 100 лева номинал, което съответства на среднопретеглена годишна доходност 2,98%.

Министерството на финансите обаче не одобри заявените поръчки, отчитайки състоянието на фиска, както и целта за финансиране при оптимално възможна цена. То подчерта, че ще продължи балансираната си и гъвкава политика по управление на държавния дълг, който е един от най-ниските в Европейския съюз, имайки предвид както пазарното състоянието, така и необходимостта от дългово финансиране.

Вероятно относително ниският коефициент на покритие (сигнал за не чак толкова силен интерес към новата емисия) и постигната сравнително висока среднопретеглена годишна доходност от 2,98% бяха в основата на решението на Министерството на финансите да анулира акуциона за 25-годишни ДЦК.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени