Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бургас, Стара Загора, Видин и Бобов дол е обявена грипна епидемия

Снимка: БГНЕС

От днес в област Стара Загора е обявена грипна епидемия. Всички училища и детски градини в района затварят до края на седмицата. Най-висока заболеваемост в региона е регистрирана сред децата от 0 до 4 години и от 4 до 14-годишна възраст. Затова до края на седмицата е обявена грипна ваканция за училищата в цялата област. Въвеждат се и всички ограничителни мерки в лечебните заведения, като преустановявания на свижданията, работа на детските и женски консултации, плановите операции, имунизациите и реимунизациите, както и профилактичната дейност. От Районната здравна инспекция препоръчват разкриване на грипни кабинети в извънболничната помощ.

В област Видин и в община Бобов дол от днес също е обявена грипна епидемия, съобщиха от Министерството на здравеопазването. В община Пазарджик се възобновяват учебните занятия, но другите противоепидемични мерки остават в сила.

От днес спират учебните занятия в основното училище "Христаки Павлович" и средното училище "Свети Климент Охридски" в Дупница. Останалите учебни заведения в района на този етап продължават нормален учебен процес.

Грипна епидемия е обявена и в област Бургас, каза за БНР заместник-директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Виргиния Цанова. До понеделник учениците няма да учат. Детските градини и яслите продължават да работят, но при засилен филтър и контрол. Прекратяват се плановите операции, женските и детски консултации.

В момента в страната има около 139 000 души болни от грип и постепенно броят им се разраства. Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести д-р Тодор Кантарджиев в интервю за програма "Христо Ботев". Той уточни в кои области на страната може да се очаква увеличаване на заболеваемостта:

Вчера Националната референтна лаборатория доказа циркулация на щамове Б - "Виктория". В Ямбол да се готвят за повишаване на броя на случаите, област Ямбол, област Сливен. В Русе може да се задържи бройката, но и там бройката на болните е висока. Освен това доста са случаите в община Ловеч.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна