Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп ще призове Ердоган за "деескалация на ситуацията" в Африн

| обновено на 24.01.18 в 08:53
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп ще призове турския президент Реджеп Ердоган за "деескалация на ситуацията" в сирийския район Африн, заяви Белият дом, цитиран от ТАСС. Говорителката на Белия дом Сара Сандърс коментира предстоящия телефонен разговор между двамата лидери, като подчерта, че не иска да избързва с темите.

Турската офанзива в Северна Сирия стана повод за вече проведени телефонни разговори на президента на Турция Реджеп Ердоган с лидерите на Франция и Русия.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу предупреди американския държавен секретар Рекс Тилърсън, че военната операция на Анкара в сирийския район Африн може да се разшири към съседния град Манбидж, предаде ДПА. Подобен ход би означавал конфронтация между Турция и Съединените щати, които са съюзници в НАТО, коментират информационните агенции. Двата града, Африн и Манбидж, са контролирани от подкрепяните от САЩ кюрдски сили, които обаче Турция смята за терористи. Чавушоглу заявил "Ако не стоите до нас, не ни стойте на пътя".

Междувременно ООН съобщи, че броят на бежанците в Африн е достигнал 5 хиляди души и че хуманитарните доставки за Сирия от Турция са прекъснати заради бойните действия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна