Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова фаза в разследването за заговор между Русия и предизборната кампания на Доналд Тръмп

Джеф Сешънс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американското министерство на правосъдието потвърди, че главният прокурор Джеф Сешънс е дал показания по темата пред специалния прокурор Робърт Мълър.

Сешънс е разговарял доброволно с разследващите миналата седмица. Няма информация за конкретното съдържание на показанията му, но вероятно една от областите е била няколкото му срещи с руския посланик Сергей Кисляк. Именно тези срещи бяха повод той да се оттегли от разследването за съглашателство между Русия и хора от кампанията на Доналд Тръмп.

Друга възможна тема е каква роля Сешънс е играл в уволнението на шефа на ФБР Джеймс Коми. Миналата година президентът директно обвърза уволнението с трудностите, които му създава разследването за руска намеса. Някои описват освобождаването на Коми като „възпрепятстване на правосъдието“.  

Сешънс е първият член на кабинета на президента, който дава показания пред специалния прокурор. Той знае детайли за процесите в миналогодишната предизборна кампанията, защото е бил един от топ съветниците там.

Самият Доналд Тръмп коментира даването на показания от главния прокурор накратко с думите, че въобще не е разтревожен. Белият дом настоява, че досега не са доказани никакви нарушения и че е нямало никакво съглашателство с Русия.

Сега има вероятност и Тръмп да се изправи пред Мълър. От няколко седмици насам се тиражира информацията, че адвокатите на президента са в разговори със специалния прокурор точно в какъв формат може да премине един такъв разпит.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени