Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Тафров: Време е Гърция да допринесе за стабилизирането на Балканите с уреждането на спора с Македония

Стефан Тафров
Снимка: БГНЕС

Време е Гърция да допринесе за стабилизирането на Балканите с уреждането на спора с Македония. Това заяви в интервю за предаването "Преди всички" Стефан Тафров, бивш посланик на България в ООН, Великобритания, Франция и Италия:

То е едно излизане от омагьосан кръг, в който Гърция сама се постави навремето. Гърция е, така да се каже, късметлийката сред балканските страни. Тя се оказа от по-добрата страна на Желязната завеса. След рухването на комунизма и Берлинската стена беше член и на ЕС, и на НАТО. Със своето доста националистическо поведение спрямо новосъздадената държава Република Македония не допринася за стабилизирането на Балканите. България, която беше от лошата страна на Берлинската стена и беше страдала 45 години от комунизма и съветското влияние, всъщност още от 1991-ва година започна да се държи по-европейски от самата Гърция. /…/ Защото дестабилизацията на Македония, по-скоро отказът да се стабилизира допълнително Македония, като се интегрира в ЕС и НАТО, всъщност обслужва дестабилизацията на Балканите. И Гърция, ако е отговорна балканска сила, каквато би трябвало да бъде и се очаква да бъде поради историческия си късмет, би трябвало да се държи именно по този начин. Имам предпазлива надежда, че моментът за това може би е дошъл.

В коментара си на предстоящия Световен икономически форум в швейцарския курорт Давос и европейските заявки там Стефан Тафров посочи: 

Давос беше изгубил малко ореола си на важно място за обмяна на мисли за бъдещето на света покрай световната финансова криза. Тези времена отминаха и форумът в Давос възвърна своя престиж. По отношение на Европа може би най-важното е, че не се случи най-страшният сценарий за идването на популизма в Европа. Разбира се, тази заплаха не е изчезнала, но във Франция като централна и ключова европейска страна не се случи най-лошото. Това е основното послание на Европа. Европа освен това, еврозоната в частност, е в добро икономическо състояние. Икономическият растеж на еврозоната е по-висок, отколкото този на САЩ в момента (което никой не очакваше преди). Европа води изненадващо заедно с Китай борбата за изпълнение на Парижкото споразумение за климата и това ще бъде една от основните интриги на Давос. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени