Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Йотова: Срещнах една разделена България и един обезверен народ

| обновено на 24.01.18 в 13:17
Снимка: БГНЕС

Срещнах една разделена България и един обезверен народ, в който чувството за справедливост остава за едните, но то от тях не се разбира, а тези, които имат най-голяма нужда, го нямат. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова на пресконференция за първата година от встъпването й в длъжност. Тя отчете, че основната й цел през първата година на поста е била да разговаря с възможно най-много българи у нас и в чужбина. 
     

Видях очакване и надежда у хората, че президентството и най-вече президентът може да бъде гарант за техните права. Видях очакване да поставим публично проблемите на хората. Хората очакват от нас да бъдем и техни говорители. Видях очакване не само за решаване на конкретния местен проблем, но да покажем и своята визия за развитие на страната. Хората очакват промяна.

Йотова се обърна към сънародниците ни в чужбина: България стои зад вас, зад вашите права, тя е гарант за тези права, но заедно с вас ние можем да работим в интерес и на България. 

Вицепрезидентът отчете, че за пръв път в сайта на президента всеки един гражданин може да види кои от затворниците са получили одобрение от Комисията за помилване, която е под нейно ръководство. Седем души са получили помилване, съобщи тя. Вицепрезидентът повтори позицията си в защита на Истанбулската конвенция. Според нея, документът е трябвало да бъде дискутиран у нас преди да бъде подписан от български министър в Съвета на Европа, но отговаря на огромната нужда от нови мерки срещу домашното насилие: 

Все по-ниска е възрастта на тези, които извършват престъпления, а най-страшното е, че ги вършат по няколко пъти. Една голяма част от процента престъпления са престъпления от домашно насилие, при това мотивите, които се пишат често за помилване, са още по-тревожен факт, тъй като извършителите на тези престъпления дори не считат, че са извършили престъпление. От дейността на тази комисия може да се направи извода, че превенцията в Закона за домашно насилие не изпълнява своите функции, защото какво от това, че има ограничителни заповеди, какво от това, че идва полицията, когато се стига до убийства. От дейността на тази комисия се поставя големия въпрос за съдбата на децата, чиито родители са в местата за изтърпяване на наказания. От тази комисия става ясно, че все повече престъпления се вършат от зависими хора от наркотици, от алкохол и една голяма част от тези престъпления, за съжаление, са пътнотранспортни произшествия.

Сред приоритетите ѝ за тази година:

Има много нерешени неща там, където българските общности са признати за малцинства. Това са няколко държави. Знаете последния случай в Албания. Ще стимулираме участието на българските общности в националните по места органи, където те могат да защитават своите права.

Още от изказването на вицепрезидента Илияна Йотова можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени