Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Не може българският президент да научава от медиите за покана на чужд държавен глава

Началникът на НСО не е подавал рапорт за освобождаване, каза президентът

| обновено на 24.01.18 в 11:50
Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Няма война между институциите, има определени ценностни разминавания. Това каза президентът Румен Радев по време на пресконференция за първата година от встъпването му в длъжност.

С парламента работим в рамките на законите. С премиера Борисов показахме, че можем да работим заедно и то ефективно. Но не приемам например български премиер и германски канцлер да оповестяват своето решение за покана на чужд държавен глава в България, а българският президент да го научава от медиите. Това не го считам за обида към мен, а към България и това нарушава духа на Конституцията.

Радев е на мнение, че Българското европредседателство не може да е оправдание за липсата на дебати по важни теми като борбата с корупцията. 

За мен вотът на недоверие е част от усилията, които полага обществото за справяне с проблема корупция. Оценявам всяко едно усилие в тази насока, каза още Радев. 

Президентът не дължи обяснения и извинения на властта, ако не подкрепя решенията. Времето, в което президентът беше безкритичен наблюдател на действията на правителството и на българския парламент, отмина

На въпрос на БНР дали се чувства изместен от премиера във формирането на външната политика, президентът Румен Радев критикува действията по приемането на Истанбулската конвенция:

Тя е много показателна какво не трябва да правим - да подписваме документ, без да е дебатиран тук, без да знаем реално какво следва от него. Също така от сърцето на Европа да се дават декларации, че ние ще я приемем, без да се е произнесъл българският парламент и без да е изчерпан един задълбочен пълноценен дебат в обществото.

Радев обаче не вижда конфликт с министър-председателя Борисов:

Не виждам никакъв конфликт. Всеки има своя писта в рамките на своите правомощия и е добре, когато тези усилия се координират, за да работят за България.

През годините прогресивно от президентската институция се отнемат правомощия, каза още Румен Радев и добави пример:

Какво стана с новия антикорупционен закон, къде отиват квотите на президента – просто се изпаряват. Мисля, че това, което става, не е добре за българската демокрация. Тя се основава на баланс на властите. Когато този баланс между институциите се наруши в полза на едната, когато имаме прекомерна концентрация на власт в правителството – и формална, и неформална, резултатите са налице. 

Началникът на НСО не е подавал рапорт за освобождаване, каза още Радев в отговор на въпрос на БНР. Той обаче критикува дейността й и видя нарушен баланс между институциите.

Президентът бе категоричен още, че няма никакво намерение да създава самостоятелен политически проект

За отношенията ни с Турция, Радев коментира: Обстановката налага България да води активен диалог с големите съседи на ЕС. Турция не просто е голям съсед на ЕС, тя е наш много важен съсед. С Турция имаме дългогодишни прекрасни отношения. Ние сме съюзници и партньори. Тези отношения обаче трябва да почиват на ясно изразени принципи за добросъседство, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи. Турция явно имаше намеса в изборния процес. Не само това, има опити за намеса и в работата на Българското мюсюлманско изповедание. Когато говорим за отношения с Турция, трябва да бъдем много честни, много правдиви, открити един към друг, за да има ефект. България трябва по всякакъв начин да помага, да се избегнат рисковете, да има ясна перспектива в отношенията между ЕС и Турция. Тук ние можем и трябва да помогнем. Това трябва да става с ясно поставяне на откритите теми. Надявам се г-н Борисов да ги поставя, защото досега не съм чул неговото мнение по тези въпроси



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна