Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиян Христов: По време на Българското председателство сътресения по върховете на службите няма да има

Интересно е мнението на юристите от президентството - има ли правен вакуум, в който началникът на НСО изпълнява задълженията си

Ангел Антонов
Снимка: БГНЕС


Началникът на Националната служба за охрана не е подавал рапорт за освобождаване, каза президентът Румен Радев по време на пресконференцията за първата година от встъпването си в длъжност в отговор на въпрос на БНР. Въпросът беше провокиран от публикации в медиите от вчера, в които се твърди, че шефът на НСО Ангел Антонов е подал оставка в понеделник, а причината е прокурорска проверка за извършени от него за злоупотреби.  По-късно тази информация беше опровергана, като от пресслужбата на НСО съобщиха, че оставка няма, а медии цитираха и администрацията на държавния глава, откъдето също потвърдиха, че няма депозиран такъв документ и, ако такава оставка е налице, обществеността ще бъде информирана своевременно.

Темата за медийните вълнения, свързани с поста на шефа на НСО, коментира в ефира на "Хоризонт" журналистът Юлиян Христов от сайта "OFFNews", който припомни, че те са от няколко месеца:


Всъщност по темата за НСО се говори от няколко месеца и то доста активно и в този контекст, според мен, вчерашната новина  - няма какво да коментираме, то си беше фалшива новина, но тя трябва да бъде поставена в този контекст -  още преди няколко месеца се заговори за искана смяна на началника на НСО. След това се появи новината за проверката в службата. Последва и вчерашната новина, която между другото  - забележете, че се случва няколко часа преди първата пресконференция на президента.

По-интересното е дали всъщност в президентството наистина има такива нагласи за смяната на началника на НСО. Аз през дългите месеци работа по тази тема се натъкнах на много любопитни неща, свързани със службата./.../ И когато Ангел Антонов беше назначен през 2014 година, тогава работата на службата не беше регламентирана със закон  - тя работеше по един правилник и една година по-късно беше приет този закон за НСО, в който е записано, че началникът на НСО има петгодишен мандат и се назначава с указ от президента. 

Получава се така, че назначен по правилника на НСО  - с указ на президента, настоящият началник на НСО всъщност е действащ по новия закон за НСО, но затова няма издаден повторен указ. Това горе-долу повтаря случая с председателя на ДАТО. Та тук любопитен момент е какво ще кажат юристите от президентството по този случай - има ли правен вакуум и дали наистина началникът на НСО изпълнява легитимно в момента задълженията си. 


Журналистът посочи още, че всъщност мандатът на Ангел Антонов би трябвало да изтече следващата година (въпреки че по темата за точните параметри на мандата остават някои неясноти). Освен това той ще навърши догодина 59 години, а в закона е записано, че това е пределната възраст, след която не може да заема тази длъжност:

Така че той така или иначе догодина ще трябва да бъде сменен. Въпросът е дали се правят опити това да стане сега и дали ще се случи. Доколкото виждам  -  според мен във връзка с Българското европредседателство, такива сътресения по върховете на службите няма да се случат.

Интервюто с Юлиян Христов можете да чуете от звуковия файл. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна