Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американският финансов министър приветства отслабването на долара

Изказването на Мнучин свали щатската валута към нови тригодишни дъна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският министър на финансите Стивън Мнучин приветства отслабването на щатския долар, като в сряда той и други висши държавни служители дадоха сериозен инвестиционен тласък на Световния икономически форум в Давос - ежегодна среща на политическите и бизнес лидери от цял свят, съобщава Ройтерс.

По-слабият долар към момента е добър за търговията, посочи американският финансов министър, допълвайки, че в дългосрочен план, по-силният долар ще отрази засилването на икономиката на САЩ.

Мнучин, който говори в навечерието на пристигането на президента Доналд Тръмп в швейцарския ски курорт, заяви също така, че финансовите пазари са дали много положителен отговор на неотдавнашните мащабни данъчни съкращения. Според него данъчната реформа ще върне обратно в САЩ трилиони долари, държани от американските компании зад граница.

Той повтори, че целта на администрацията на Белия дом да бъде постигнат икономически растеж от три или повече проценти пункта.

Мнучин не изрази сериозни притеснения относно покупките на американски държавни облигации от страна на Китай, като посочи, че дълговите книжа на САЩ не са тема на разговорите с властите в Пекин.

В същото време финансовият министър подчерта, че САЩ желае да работи с останалия свят, опитвайки се по този начин да отслаби притесненията около американската протекционистка политика. Той допълни, че предстоящата визита в Давос на президента Тръмп има за цел да допринесе за международното партньорство въпреки провежданата от него политика "Америка на първо място".

Приветстваната от Мнучин слабост на зелените пари води до задълбочаване на доларовия спад на валутните пазари. Индексът на долара спрямо останалите шест основни валути се понижава в сряда към ново многогодишно дъно от 89,63 пункта - най-ниско негово ниво от декември 2014-а година.

В същото време еврото поскъпва към тригодишен връх от 1,2356 долара (негово най-високо ниво също от края на 2014-а година) благодарение и на днешното писмо на президента на ЕЦБ Марио Драги до Европейския парламент, в което той сякаш не изрази притеснение относно поскъпването на единната европейска валута.

Доларът се понижава към 4-месечни дъна от 109,58 японски йени и от 0,9507 швейцарски франка, докато британската лира поскъпва с 0,7% към пореден най-висок връх от средата на 2016-а година насам около 1,4098 долара (най-високо негово ниво от 24-ти юни 2016-а насам - деня след британския референдум в подкрепа за Брекзит).

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна