Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атака срещу „Спасете децата“ в Афганистан, най-малко 2-ма убити и 14 ранени

"Ислямска държава" пое отговорност за нападението

| обновено на 24.01.18 в 14:22
Коли горят при атаката срещу офиса на "Спасете децата" в Джалалабад.
Снимка: Ройтерс

Нападатели нахлуха с бомбена експлозия и стрелба в офиса на „Спасете децата“ в Източен Афганистан, като убиха най-малко двама души и раниха 14, съобщи АФП, позовавайки се на очевидци и представители на властта. Часове след атаката в сряда сутринта отговорност за нападението пое джихадистката групировка "Ислямска държава".

След като взривили кола бомба пред комплекса на британската неправителствена организация в град Джалалабад, нападателите с униформи на афганистанската армия открили стрелба с гранатомети.

Сили за сигурност се стекли към атакувания обект и след малко повече от три часа успели да сложат край на нападението, съобщи говорител на губернатора на провинция Нангархар. Смята се, че 50 души били в сградата, атакувана от най-малко 3-ма нападатели.

Със съобщение в пропагандната с иагенция Амак "Ислямска държава" пое отговорност за нападението. В него се посочва, че атаката в Джалалабад е извършена от 3-ма души и кола с експлозиви, като мишени били британска и шведска фондации, какко и афганистански институции.

В реакция на нападението организацията "Спасете децата", която работи в Афганистан от 1976 г., обяви, че временно замразява всички програми в Афганистан и затваря офисите си.

Нападението стана дни след атаката на талибаните пред уикенда на луксозния хотел „Интернационал“ в столицата Кабул, при която бяха убити най-малко 22-ма души, повечето чужденци.

Говорител на талибаните обаче отрече бунтовническата групировка да е отговорна за щурма в Джалалабад.

Атаката срещу „Спасете децата“ е поредното насилие срещу чужди хуманитарни организации. През октомври 2016 г. Международният комитет на Червения кръст обяви след убийството на 7 негови служители , че драстично ограничава присъствието си в страната.

Провинция Нангархар, която граничи с Афганистан, е крепост на джихадистката групировка „Ислямска държава“, но в нея има значително присъствие и на талибани. Последната голяма атака в Джалалабад - главния град на провинцията, бе на 31 декември 2016 г., когато при експлозия на погребение 18 души бяха убити и 13 ранени. Никой не пое отговорност за тази атака.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!