Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се вулканът Майон да изригне, нивото на тревога е повишено до четвърта степен

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В близките часове или дни филипинските власти очакват вулканът Майон да изригне. Последното изригване беше най-силното, откакто Майон се активизира преди повече от седмица, предават световните агенции.

Най-активният филипински вулкан изхвърли огромен стълб пепел на 5 километра над кратера. Струите лава достигнаха височина от около 500 метра и изминаха около 3 километра по планинските склонове.

Ед Лагуерта, вулканолог от Филипинския институт по вулканология и сеизмология, обясни:

Това, което се случи през последните 24 часа е, че Майон изригна спорадично пет пъти, като полученият облак пепел достигна височина между 3 и 5 километра.

Наложи се над 56 000 души от три града и пет села да бъдат евакуирани и в момента се намират във временни заслони в 46  лагера. Полицията и военните помагат на останалите в района да напуснат опасната зона.

На някои земеделци обаче се налага да се завърнат въпреки опасността, за да опазят посевите и животните си:

Къщата ми се намира на около два километра от рисковата зона. Знам, че не ми е позволено да се върна, защото е опасно, но трябва да се погрижа за прехраната си, нямам избор.

Властите разшириха забранената зона до 8 километра от кратера и предупредиха, че е възможно мощно изригване през следващите часове или дни.

Майон се намира на 330 километра южно от филипинската столица Манила.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени