Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Захариева: ЕК няма да отхвърли българската инициатива за среща на върха Турция-ЕС

Екатерина Захариева
Снимка: БГНЕС

Трябва по-просто да се обяснява как едно решение, което се взима от европейските институции, влияе върху ежедневния живот на хората. Това каза в интервю за предаването „12+3“ министърът на външните работи Екатерина Захариева по повод на борбата с фалшивите новини.

Това е нещо, което ЕС успя да постигне за европейските граждани. Например, говорим си на едни и същи сметки. Инфраструктурата, която строи, работните места, които се създават благодарение на нея, сигурността, т.е. повишаването на сигурността. Например, от България започна ФРОНТЕКС – общата гранична европейска полиция. Около 140 души подпомагат усилията на нашите гранични полицаи. Много неща могат да се обясняват по-просто, включително и политиката за отбрана и сигурност. /.../ Всеки един от нас – лидерите, политиците, депутатите, трябва да обяснява по-просто и да следи в каква посока се развиват тези фалшиви новини, за да може навреме да се противодейства, добави тя.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева смята, че Европейската комисия няма да отхвърли българската инициатива за среща на върха Турция-ЕС:

Има в момента уточняване на детайлите по тази среща, но мисля, че тя е доста реалистично да се случи. В скоро време ще имаме резултата, но така или иначе сме доста близо и не бих казала, че Комисията не се ангажира с такава среща.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!