Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За един „развален водомер” в повече

„Потвърждавам думите си от ноември 2017 година, че системата позволява манипулации и то така, че да няма „следи”. Думи на главния ни прокурор. И продължение… „обвинение има, когато има извършено престъпление от конкретно лице”. Така е обяснено защо прокурорската проверка е завършила с отказ за образуване на дело. Липсват лог файлове, които да установят виновни…
„Няма манипулации на акцизната информационна система на Агенция „Митници”… и липсват данни за извършени престъпления във връзка с нея” – това по смисъл са думи на финансовия ни министър.
„За нас това е бизнес проблем, започнахме да говорим за него преди 5 години. Приетата с недостатъци система струваше на икономическите оператори 150 млн. лв.”  И още … „за последните шест месеца от системата са изчезнали 300 000 за стотици милиони левове” – това пък е становището на Българската петролна и газова асоциация.
Има и доклад на ДАНС – който показва, че централизираната Информационна система на митниците позволява заличаването без следа на информация за акцизните товари. До системата имали достъп митничари и специалисти от поддръжката, които можели да заличават трансакции, без да оставят следа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна