Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партиите коментират отчета на президента Радев

Снимка: БГНЕС

Отчетът на президента по-скоро е бил отчет за управлението на правителството на Борисов, заяви Тома Биков от ГЕРБ:

Само преди петнайсетина дни по време на Консултативния съвет за национална сигурност президентът аплодира ангажимента на правителството до 2024-та година да имаме постигнати 2 процента от брутния вътрешен продукт за отбрана. Сега сме изненадани от новата му позиция, че той е разочарован от това, че не са отделени 2 процента. Той практически подкрепи мотивите за вота на недоверие на БСП срещу кабинета. Ако той желае политическа криза в България, да излезе и да го каже ясно, но и да обясни с какво тя ще спомогне за решаването на всички проблеми, които той изброи в своя отчет.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова нарече отчета на държавния глава респектиращ:

Впечатляваща международна дейност, в която президентът Радев отстояваше националния интерес. Силни позиции, последователни и твърди по вътрешнополитически въпроси, съсредоточени върху теми като национална сигурност, борба с корупция, социални въпроси.

ДПС определят като положително едногодишното управление на президента Румен Радев, но подчертават, че техните избиратели са имали по-големи очаквания. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ:

Той имаше и успешни опити да бъде коректив и на законодателната, и на изпълнителната, и на съдебната власт. Той се опитва да бъде обединител на нацията. Нашите избиратели, които гласуваха за него, имат малко по-големи очаквания.

Милен Михов от Обединените патриоти отбеляза, че стремежът на президента Румен Радев да бъде активен участник в политическия процес е похвален:

Не бих казал, че неговата оценка за парламента и за атрофирането на парламентаризма е вярна, но е прав, че няма война между институциите.

Президентската институция много бързо стана част от статуквото, а не бива да е така, посочи лидерът на "Воля" Веселин Марешки:

Не смятам, че парламентаризмът е атрофирал, но за съжаление, забелязвам, че леко олеква и президентската институция, защото примерно виждате какъв дебат има за Истанбулската конвенция. Президентът трябва по важните теми за държавата да казва своето мнение и да го отстоява.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени