Иван Брегов: Има риск от сериозна политизация на Комисията за противодействие на корупцията

Снимка: www.ngobg.info

Имаме създаден по силата на закона нов орган (Комисията за противодействие на корупцията - бел. ред.), който обединява редица структури, но той все още не е действащ, тъй като не е приет правилникът за организацията и дейността му. Това трябва да бъде направено в едномесечен срок от влизането на закона в сила, но може да се проточи и дълго във времето. Нямаме и председател, и хора, които да носят отговорност за действията на тази агенция. Това каза Иван Брегов от Института за пазарна икономика в интервю за предаването „12+3“ по повод антикорупционния закон.

Правоотношенията на служителите, които обединява мегаорганът, който ще бъде създаден с антикорупционния закон, няма да се прекратят, обясни той:

Те ще могат да постъпят и да изпълняват същите функции, които са изпълнявали досега, а тези, които са заемали ръководни функции, ще им се даде сходна длъжност. Ако откажат да я заемат, без предизвестие, напускат тази администрация.

По думите му, всички служители, на които правоотношенията ще бъдат подновени, да преминат проверка за почтеност:

Как обаче ще бъде регламентирана тази проверка – не става ясно от закона, липсва и методология, по която да се извърши. Ако с приемането на този закон, съществуваше една добра възможност да бъде направено прочистване на редиците, то може да се обърне както срещу тези, които не са действали добросъвестно, така и срещу най-съвестните служители, защото не е ясно на какви критерии ще се извършва. Хората, които ще управляват агенцията, ще решат как точно да направят тази проверка за почтеност.

Безспорно хората, които ще бъдат избрани да управляват агенцията ще определят политиката вътре, добави той.

Според Брегов има риск от сериозна политизация на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество:

Тъй като този орган изпълнява доста смесени правомощия е трудно да определим каква е природата му, съществува риск от сериозна политизация на самата комисия, тъй като председателят ще бъде избиран с обикновено мнозинство и така има риск доминиращата партия в парламента да има доминиращо влияние и върху комисията.

Не очаквам изненади и по работата на комисията, защото досега същите правомощия се изпълняваха от няколко различни органи. Не очаквам, изведнъж, обединявайки ги на едно място да имаме някакви свръхрезултат. Нищо ново няма в този закон, прогнозира Иван Брегов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Още от категорията

Магнитуд от 4,3 по Рихтер с епицентър край Садово беше регистрирано в 01:42 ч.

Магнитуд от 4,3 по Рихтер с епицентър край Садово беше регистрирано в 01:42 ч. Дежурният в Националния институт по геофизика, геодезия и география Валентна Протопопова съобщи: Регистрирахме земетресение в 01:42 мин. българско време в близост до град Садово с предварителен магнитуд около 4,3 по Рихтер. За момента имаме данни за усещане в..

публикувано на 22.02.18 в 03:30

Орбиталният модул Trace Gas Orbiter от мисията "ЕкзоМарс" се позиционира над Червената планета

Орбиталният модул Trace Gas Orbiter от мисията "ЕкзоМарс" се позиционира над Червената планета и се готви да изследва атмосферата й за евентуални признаци на живот, предаде Асошиейтед прес.  Сондата успешно се справи със спускането в горната атмосфера на Марс, с което беше забавена скоростта й, съобщи Европейската космическа агенция. Наблюденията..

публикувано на 22.02.18 в 01:56
лаборатория учени

Международен изследователски екипизследва екосистема, появила след откъсването на голям айсберг от Антарктида

Международен изследователски екип под ръководството на учени от Британския антарктически институт напусна Фолклендските острови, за да изследва екосистема, появила след откъсването на голям айсберг от Антарктида, предаде Франс прес. Става въпрос за първата подобна мисия, откакто айсбергът "А68" се отчупи от шелфа "Ларсен С" през юли 2017 г.,..

публикувано на 22.02.18 в 01:39

Археолози попаднаха на кости от древни животни и руини от светилище, посветено на бога на търговията на маите

Археолози попаднаха на кости от древни животни и руини от светилище, посветено на бога на търговията на маите, в най-голямата наводнена пещера в света, която бе открита миналия месец в мексиканския щат Кинтана Роо, предаде "Франс прес". Археологическите находки, някои от които датират отпреди повече от 10 000 години, са съхранени много..

публикувано на 22.02.18 в 01:28

Испански съд издаде заповед за арест на влиятелната каталунска сепаратистка лидерка Анна Габриел

Испански съд издаде заповед за арест на влиятелната каталунска сепаратистка лидерка Анна Габриел , ако се върне в Испания от Швейцария. Габриел замина за Швейцария, за да избегне съдебно преследване, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес. Съдия Пабло Ларена издаде националната заповед за арест, след като Габриел, лидер на партията..

публикувано на 22.02.18 в 01:04

"Трансперънси интернешънъл": България е най-корумпираната страна в Европейския съюз

България е най-корумпираната от всичките 28 страни членки на Европейския съюз. Това констатира за поредна година "Трансперънси интернешънъл" в индекса си за възприятие на корупцията. В класацията за 2017 година страната ни е на 71-во място от общо 180 държави. А показателят ни за усещане за корупция е 43, точно средният за цялата класация. В нея индекс..

публикувано на 21.02.18 в 22:32

Кардиологичното отделение във Великотърновската болница получи дарение за 13 хиляди лева

Кардиологичното отделение в областната болница във Велико Търново получи дарение от нова апаратура за 13 хиляди лева. Дарението е от Ротари клуб Велико Търново и включва два холтера и един 12-канален ЕКГ апарат. Началникът на кардиологичното отделение д-р Харалампи Бенов заяви: Отдавна имахме нужда от такава малко по-съвременна техника в..

публикувано на 21.02.18 в 22:28