Иван Брегов: Има риск от сериозна политизация на Комисията за противодействие на корупцията

Снимка: www.ngobg.info

Имаме създаден по силата на закона нов орган (Комисията за противодействие на корупцията - бел. ред.), който обединява редица структури, но той все още не е действащ, тъй като не е приет правилникът за организацията и дейността му. Това трябва да бъде направено в едномесечен срок от влизането на закона в сила, но може да се проточи и дълго във времето. Нямаме и председател, и хора, които да носят отговорност за действията на тази агенция. Това каза Иван Брегов от Института за пазарна икономика в интервю за предаването „12+3“ по повод антикорупционния закон.

Правоотношенията на служителите, които обединява мегаорганът, който ще бъде създаден с антикорупционния закон, няма да се прекратят, обясни той:

Те ще могат да постъпят и да изпълняват същите функции, които са изпълнявали досега, а тези, които са заемали ръководни функции, ще им се даде сходна длъжност. Ако откажат да я заемат, без предизвестие, напускат тази администрация.

По думите му, всички служители, на които правоотношенията ще бъдат подновени, да преминат проверка за почтеност:

Как обаче ще бъде регламентирана тази проверка – не става ясно от закона, липсва и методология, по която да се извърши. Ако с приемането на този закон, съществуваше една добра възможност да бъде направено прочистване на редиците, то може да се обърне както срещу тези, които не са действали добросъвестно, така и срещу най-съвестните служители, защото не е ясно на какви критерии ще се извършва. Хората, които ще управляват агенцията, ще решат как точно да направят тази проверка за почтеност.

Безспорно хората, които ще бъдат избрани да управляват агенцията ще определят политиката вътре, добави той.

Според Брегов има риск от сериозна политизация на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество:

Тъй като този орган изпълнява доста смесени правомощия е трудно да определим каква е природата му, съществува риск от сериозна политизация на самата комисия, тъй като председателят ще бъде избиран с обикновено мнозинство и така има риск доминиращата партия в парламента да има доминиращо влияние и върху комисията.

Не очаквам изненади и по работата на комисията, защото досега същите правомощия се изпълняваха от няколко различни органи. Не очаквам, изведнъж, обединявайки ги на едно място да имаме някакви свръхрезултат. Нищо ново няма в този закон, прогнозира Иван Брегов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Още от категорията

Откриват творчески център на калоферската дантела

В Калофер ще бъде открит творчески център на прочутата калоферска дантела. Неин първообраз е брюкселската дантела, донесена в подбалканския град още в края на 19-и век.  Занаятът, превърнал се в изкуство, се развива след 1910 година, когато в девическия манастир "Успение Богородично" се открива първото и единствено в страната дантелено училище. През..

публикувано на 15.08.18 в 04:37
Паметникът на Асеневци

18 деца се включиха в първата школа по фотография във Велико Търново

18 деца се включиха в първата школа по фотография, която се проведе това лято във Велико Търново. Инициативата приключва с фотоизложба и детски празник тази вечер до паметника "Асеневци".  Децата снимаха с фотоапарати сюжети от стария град на Велико Търново. Организатор на първата детска школа по фотография в старата столица е професионалният..

публикувано на 15.08.18 в 04:04

Несебър отбелязва своя празник

Несебър отбелязва днес своя празник. Десетки хиляди туристи се очаква да се посетят Стария град и да се включат в тържествата.  Празникът на Несебър от години се е превърнал в успешен туристически продукт, което се доказва със силния интерес към него, съобщи кметът на общината Николай Димитров: "Има и от България, и руснаци, които си правят резервации..

публикувано на 15.08.18 в 04:02

В с. Нов Чифлик изграждат нов храм

Нов храм  - "Успение на св. Богородица" градят от 2010 год. в кюстендилското с. Нов чифлик. Параклисът на около 60 кв. метра е издигнат, покрит и измазан, изписан е и входът му. В кюстендилската галерия беше показана иконата Божията майка, предназначена за новата църква.  Иконата изографисал учителят живописец от Кюстендил Евгени Серафимов. Помолила..

публикувано на 15.08.18 в 03:56

Земеделската земя в Плевенско поскъпва

В Плевенско се наблюдава поскъпване на земеделската земя.  Средната цена на един декар земеделска земя в област Плевен през 2017 година достигна 949 лева за декар, сочи статистиката. В сравнение с 2016 г. увеличението е с близо една пета. Най-висока е цената на земеделската земя в община Долна Митрополия - 1104 лева за декар, а най-ниска в..

публикувано на 15.08.18 в 03:48
Туида

Започнаха археологическите разкопки на крепостта "Туида"

Започнаха археологическите разкопки в късноантичната и средновековна крепост "Туида"“ край Сливен. Научната експедиция се ръководи от директорът на Регионалния исторически музей Николай Сираков. "Голяма част от вътрешността на крепостта не е проучвана и нашата цел е постепенно това да стане", обяви ръководителят на разкопките Николай Сираков: "Засега..

публикувано на 15.08.18 в 03:39

Църквата чества Успение Богородично

Днес е големият християнски празник Успение на Пресвета Богородица. По този повод пловдивският митрополит Николай благослови вярващите и призова да бъдем  бдителни какво сеем в душите на нашите деца: "За голямо съжаление злото в този живот в този век, който живеем, се преумножи. Отчуждение, егоизъм, враждебност, завист, озлобление между човеците...

публикувано на 15.08.18 в 03:31