Иван Брегов: Има риск от сериозна политизация на Комисията за противодействие на корупцията

Снимка: www.ngobg.info

Имаме създаден по силата на закона нов орган (Комисията за противодействие на корупцията - бел. ред.), който обединява редица структури, но той все още не е действащ, тъй като не е приет правилникът за организацията и дейността му. Това трябва да бъде направено в едномесечен срок от влизането на закона в сила, но може да се проточи и дълго във времето. Нямаме и председател, и хора, които да носят отговорност за действията на тази агенция. Това каза Иван Брегов от Института за пазарна икономика в интервю за предаването „12+3“ по повод антикорупционния закон.

Правоотношенията на служителите, които обединява мегаорганът, който ще бъде създаден с антикорупционния закон, няма да се прекратят, обясни той:

Те ще могат да постъпят и да изпълняват същите функции, които са изпълнявали досега, а тези, които са заемали ръководни функции, ще им се даде сходна длъжност. Ако откажат да я заемат, без предизвестие, напускат тази администрация.

По думите му, всички служители, на които правоотношенията ще бъдат подновени, да преминат проверка за почтеност:

Как обаче ще бъде регламентирана тази проверка – не става ясно от закона, липсва и методология, по която да се извърши. Ако с приемането на този закон, съществуваше една добра възможност да бъде направено прочистване на редиците, то може да се обърне както срещу тези, които не са действали добросъвестно, така и срещу най-съвестните служители, защото не е ясно на какви критерии ще се извършва. Хората, които ще управляват агенцията, ще решат как точно да направят тази проверка за почтеност.

Безспорно хората, които ще бъдат избрани да управляват агенцията ще определят политиката вътре, добави той.

Според Брегов има риск от сериозна политизация на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество:

Тъй като този орган изпълнява доста смесени правомощия е трудно да определим каква е природата му, съществува риск от сериозна политизация на самата комисия, тъй като председателят ще бъде избиран с обикновено мнозинство и така има риск доминиращата партия в парламента да има доминиращо влияние и върху комисията.

Не очаквам изненади и по работата на комисията, защото досега същите правомощия се изпълняваха от няколко различни органи. Не очаквам, изведнъж, обединявайки ги на едно място да имаме някакви свръхрезултат. Нищо ново няма в този закон, прогнозира Иван Брегов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Още от категорията

България е на 44 място в света по индекс на човешкия потенциал

На 44 то място в света сме по индекс на човешкия потенциал, коментара Стоян Панчев ЕКИП от експертния клуб по “Икономика и политика“ за предаването “12+3“. “Мястото ни, според индекса, ни дава една перспектива, защото той не обхваща само европейските страни, а ни включва в една голяма класация с всички останали. Това ни дава възможност да..

публикувано на 15.10.18 в 18:48

Съдът в Пазарджик гледа жалбата на Лазар Влайков

Пазарджишкият окръжен съд заседава днес по жалбата на бившия председател на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков, с чийто пистолет миналата година 6-годишно дете простреля смъртоносно собственик на заведение. Преди пет месеца Лазар Влайков беше осъден на първа инстанция на три години и 4 месеца затвор – присъда, която той обжалва днес...

обновено на 15.10.18 в 17:13

Край на заложническата криза в Кьолн

Германската полиция успя да неутрализира похитителя, който взе заложница в аптека в близост до централната жп гара в Кьолн. "Престъпникът е под контрол. Прилагат се мерки за сигурност", се казва в съобщение на полицията в "Туитър". По-рано полицията обяви в "Туитър", че неизвестен засега нападател е взел заложници в района на железопътната гара в..

обновено на 15.10.18 в 17:00

Заподозреният за убийството на Виктория Маринова пристига в България в сряда

След като съдът в германския окръг Целе разреши екстрадирането на 21-годишния Северин Красимиров, заподозреният за убийството на журналистката Виктория Маринова се очаква да бъде доведен в България в сряда вечерта. По информация на "Хоризонт" това ще стане с полет от Франкфурт. Съдебна охрана ще придружава Северин до тук, след което - отново с конвой,..

публикувано на 15.10.18 в 16:18

В Черна гора арестуваха „Нощни вълци“

Полицията в Черна гора е арестувала лидери на местната организация „Нощни вълци“, съобщава ТАСС. Задържани са лидерът Вукоман Булатович, заместникът му Желко Вукчевич и секретарят на клуба Желко Обрадович, се казва в съобщение на местните власти. „Вълците“ съпровождали сръбския патриарх Ириней и патриарха на Антиохия Йоан X, които са на..

публикувано на 15.10.18 в 16:15

13 вече са жертвите на наводненията във Франция

13 души са станали жертви на наводненията в Южна Франция, съобщава BFMTV, като се позовава на съобщение на Министерството на вътрешните работи. По-рано се съобщаваше за шестима загинали. В департамента Од за няколко часа са паднали повече валежи, отколкото е нормата за 3 месеца. Още 5 души са пострадали от стихията и са в тежко състояние, а..

публикувано на 15.10.18 в 15:15

МВР: Няма етническо напрежение в Гълъбово

Няма етническо напрежение в Гълъбово и ситуацията в града е овладяна. Това заяви директорът на Областната дирекция на МВР в Стара Загора старши комисар Георги Хаджиев. Късно снощи група роми нападнаха полицейски части, които се опитаха да спрат силната музика в махалата на града и да въдворят ред. Петима души бяха задържани след инцидента.  След..

обновено на 15.10.18 в 15:03