Иван Брегов: Има риск от сериозна политизация на Комисията за противодействие на корупцията

Снимка: www.ngobg.info

Имаме създаден по силата на закона нов орган (Комисията за противодействие на корупцията - бел. ред.), който обединява редица структури, но той все още не е действащ, тъй като не е приет правилникът за организацията и дейността му. Това трябва да бъде направено в едномесечен срок от влизането на закона в сила, но може да се проточи и дълго във времето. Нямаме и председател, и хора, които да носят отговорност за действията на тази агенция. Това каза Иван Брегов от Института за пазарна икономика в интервю за предаването „12+3“ по повод антикорупционния закон.

Правоотношенията на служителите, които обединява мегаорганът, който ще бъде създаден с антикорупционния закон, няма да се прекратят, обясни той:

Те ще могат да постъпят и да изпълняват същите функции, които са изпълнявали досега, а тези, които са заемали ръководни функции, ще им се даде сходна длъжност. Ако откажат да я заемат, без предизвестие, напускат тази администрация.

По думите му, всички служители, на които правоотношенията ще бъдат подновени, да преминат проверка за почтеност:

Как обаче ще бъде регламентирана тази проверка – не става ясно от закона, липсва и методология, по която да се извърши. Ако с приемането на този закон, съществуваше една добра възможност да бъде направено прочистване на редиците, то може да се обърне както срещу тези, които не са действали добросъвестно, така и срещу най-съвестните служители, защото не е ясно на какви критерии ще се извършва. Хората, които ще управляват агенцията, ще решат как точно да направят тази проверка за почтеност.

Безспорно хората, които ще бъдат избрани да управляват агенцията ще определят политиката вътре, добави той.

Според Брегов има риск от сериозна политизация на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество:

Тъй като този орган изпълнява доста смесени правомощия е трудно да определим каква е природата му, съществува риск от сериозна политизация на самата комисия, тъй като председателят ще бъде избиран с обикновено мнозинство и така има риск доминиращата партия в парламента да има доминиращо влияние и върху комисията.

Не очаквам изненади и по работата на комисията, защото досега същите правомощия се изпълняваха от няколко различни органи. Не очаквам, изведнъж, обединявайки ги на едно място да имаме някакви свръхрезултат. Нищо ново няма в този закон, прогнозира Иван Брегов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Още от категорията

Двама таксиметрови шофьори са задържани след сбиване в Хасково

Заради сбиване на автобусна спирка в Хасково са задържани двама таксиметрови шофьори.  Обидите и ударите станали заради клиенти, които единият шофьор отнел от другия. Прави се проверка дали таксиметровите услуги, които са извършвали, са законни. 

публикувано на 20.05.18 в 19:57

Археологическите разкопки на крепостта Русокастро ще продължат и това лято

Археологическите разкопки на средновековната крепост Русокастро ще продължат и това лято. Проучванията, които се извършват от екип от бургаския музея, се финансират от бюджета на община Камено. 40 хил. лв. са отпуснати от община Камено за разкопките. Очаква се и финансиране от страна на държавата в размер на 20 хил. лв. Проучванията ще бъдат..

публикувано на 20.05.18 в 19:55

Автопротест във Враца заради тежкото финансово състояние на областната болница

Автопротест се проведе във Враца заради тежкото финансово състояние на областната  болница. Той премина през града и завърши на международния път Е-79 на изхода на Враца към Мездра.  Десетки коли се включиха в протеста. Идеята им е за пореден път да изразят недоволството си от състоянието на областната болница и да заявят острата нужда на хората от..

публикувано на 20.05.18 в 19:14
EVA обикаля България всяка събота и неделя, за да се среща с почитателите си

В „Покана за пътуване” – тийн идолът EVA изброди 100-те туристически обекта за 3 месеца, младият Дъблин и до Сандвичевите острови преди 100 години

За слушателите над 15 години името на певицата Ева може да говори нещо само ако са я гледали в мюзикъла „Кабаре” в оперетата или в някоя от постановките на частни театри, с които обикаля из България. За тийнейджърите, обаче ведрата усмивка на изпълнителката е повод за припадък от екстаз. EVA се прочу светкавично в интернет с ролята на Елизабет Мария –..

публикувано на 20.05.18 в 19:05

Пореден протест на медиците от болницата в Ловеч

Медици от болницата в Ловеч блокираха за час движението по пътя София - Варна в района на пътен възел Абланица в знак на протест срещу лошото финансово състояние на здравното заведение и неясното му бъдеще. В протестната акция участваха близо 200 души – медици от ловешката болница и жители на града. Те продължават да настояват държавата да..

обновено на 20.05.18 в 18:16

Комисия ще набележи мерки за подобряване на екопътеката до Стобските пирамиди

Общината в Кочериново назначи комисия от експерти, която трябва да набележи мерки за подобряване на дългата над километър екопътека, водеща до прочутите Стобски пирамиди. Това трябва да стане до дни - преди активния туристически сезон. В началото на месеца в с. Стоб заплашиха с протести, ако екопътеката към Пирамидите бъде отдадена на концесия..

публикувано на 20.05.18 в 17:59

Водата в София е годна за пиене, категорични са институциите

Няколко институции отрекоха информациите, че водата в София е негодна за употреба поради наличие в нея на тежки метали. Пред “Хоризонт“ държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев беше категоричен: “Няма проблем с питейната вода в София. Това показват както данните от нормалния мониторинг, който прави "Софийска вода" и столичната РЗИ, така и..

обновено на 20.05.18 в 17:11