Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съобщението на Белия дом за разговора между Тръмп и Ердоган се различава от истината, твърдят в Анкара

Реджеп Ердоган и Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Разпространеното от Белия дом прессъобщение относно състоялия се вчера вечерта телефонен разговор между президентите Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган се различава от истината. Това съобщава турската държавна Анадолска агенция, позовавайки се на турски официални източници.

Според неназовани турски източници публикуваните от Белия дом твърдения, че Доналд Тръмп е изразил опасения от ескалацията на насилието в Африн не са верни, нито това, че американският президент е използвал израза "деструктивната и лъжлива реторика" в Турция по отношение на Съединените щати.

От Анкара посочват, че, обсъждайки ситуацията в сирийската област, президентите са разменили мнения, а по втория въпрос американският президент само е изразил безпокойство от откритата критика към САЩ.

Според Анадолската агенция турският лидер отново е настоял за прекратяване на американската подкрепа за кюрдските сили в Сирия и Доналд Тръмп е отговорил, че Вашингтон не е доставял и няма да доставя оръжие на партията Демократичен съюз и Силите за народна защита.

Извънредното положение в Турция също не е било обсъждано, но Тръмп е настоял за освобождаването на задържаните в страната американски граждани и местен персонал към дипломатическите мисии. Ердоган е отговорил, че Турция е правова държава и въпросът е в ръцете на правосъдието.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!