Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красен Кралев: Трябва да има по-строг контрол и за това трябва да лицензираме нашата антидопинг лаборатория

Снимка: ММС

Борбата с допинга в спорта е сред приоритетите на българското председателство. Важна роля за избора на този приоритет е изиграла и работата на българския Антидопингов център, заяви при откриването на международния семинар "Предотвратяване на употребата на допинг в професионалния и в спорта за всички чрез обучение и разследване" министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

Интересното на този семинар е добрата оценка, която ние получаваме за включването на темата за използването на допинга и при спорта за всички, и при подрастващите. Този проблем не е само в България, а и в цяла Европа. Обръщаме внимание за първи път на образованието и информираността на гражданите и на разследването разбира се. Това са двата метода, които ще бъдат в центъра на вниманието на този семинар, заяви министър Красен Кралев.

Мисля, че трябва да има по-строг контрол на всички нива. Нашата задача е да успеем да лицензираме антидопинг лабораторията, с която България разполага. Тя е прекрасно оборудвана. 4 години имаше мораториум върху лицензирането на лабораториите в Европа. Сега постигнахме споразумение тази пролет той да бъде вдигнат. Тогава България и Беларус, които са в листата на чакащите, ще могат да кандидатстват за лиценз, допълни министър Кралев.

В семинара участват над 120 представители на международни организации, свързани с антидопинга - представители на страните-членки на ЕС и на антидопинговите организации от Европа, както и представители на спортните федерации. Представени бяха 25 антидопингови организации от 14 държави-членки на ЕС.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна