Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежкият театър и на 73 години обича и радва със спектакли младите зрители

Снимка: mlt.bg
В сградата на старото кино "Балкан" през 1945 г. отваря врати Народен театър за младежта. На паметната дата 25 януари театърът има първа премиера „Котаракът в чизми”.

Въпреки трудното начало, мечтата да се създаде театър, посветен на спектаклите за деца, се превръща в реалност.

Младежкият театър често сменя адреси до 2006 г., когато се прерязва лентата на новото пространство на познатия адрес бул. „Княз Дондуков”.

С Указ на Президента от 27 януари 2006 г., театърът приема името на един от изключителните и най-силно свързани с историята на младежката сцена артисти - актьорът Николай Бинев.

В наши дни Младежкият театър ни представя както пиеси за деца, така и сериозни или комедийни постановки за възрастни. Директорът на театъра Владимир Люцканов коментира: Снимка
Най-посещаваното ни представление в момента е комедията „Разделям двойки по домовете“ от Здравко Митков, с актьорите Искра Донова, Михаил Билалов и Николай Луканов. Няма свободни места, хората имат огромна нужда да се разтоварят от ежедневието си. Но това не означава, че е най-хубавият ни спектакъл. Ние поддържаме постановки, които разширяват таргет групата, посещаваща Младежкия театър. Ние сме институт, който възпитава вкус.

След като зарадва публиката си с „Хензел и Гретел“ и „Бременските музиканти“, театърът ще ни изненада и с още една премиера - комедията „Cock” (“Петел”). Пиесата на Майк Бартлет от Стайко Мурджев, с актьорите Рая Пеева, Александър Хаджиангелов, Бойко Кръстанов и Михаил Билалов ще можем да видим на 9 февруари. Съвсем скоро, на 27 януари от 19 и 21 часа, можем да гледаме постановката „Верига от думи“, която ще се играе в неформално пространство в театъра, а именно климатичната инсталация.
Ако имате желание да посетите представлението, трябва да знаете, че местата са само 25 на брой.

Тук в Младежкия театър цари колегиална, приятелска атмосфера. Изпъстрен е с млади хора, които репетират в коридорите по цял ден.

73-тия си рожден ден Младежкият театър ще отпразнува с красива изложба на фотографии от Адриана Янкулова.
Тя се открива днес в 17 часа във фоайето на театъра.
Честванията ще продължат със спектакъла „Еквус“ и ще завършат с разрязването на голяма торта, посветена на годишнината.
Директорът на театъра Владимир Люцканов пожела на колегите си:
Да са здрави. Когато хората са здрави, всичко друго върви. Да се пазят и да не губят вяра, че това, с което се занимаваме е стойностно.

Честит празник и от нас!

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени