Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за авторското право

Снимка: БГНЕС

Колективното управление на права вече ще може да се извършва и от независими дружества за управление на права, получили регистрация в Министерството на културата. Сега действащите организации за колективно управление на права и техните тарифи обаче ще се запазят. Промяната в Закона за авторското право бе приета на първо четене от народните представители.

Предвижда се шестмесечен преходен период, в който регистрираните организации да приведат в съответствие със закона уставите си. С промените се въвежда директива за колективното управление на авторското право, както и за лицензиране на правата върху произведенията за използване онлайн на музикални произведения на вътрешния пазар. България не е въвела директивата до посочения краен срок - 10 април 2014 година, поради което е образувана и процедура срещу нашата страна. Един от вносителите на промените, депутатът от "Обединени патриоти" Христиан Митев коментира какво ще се промени:

Дава се възможност на ползвателите на авторски права да искат промяна на тарифите, проблем, който беше доста сериозен и се видя в кризата с БНР и конфликта им с "Музикаутор". Там очаквам да има дискусии между първо и второ четене по този въпрос.

Тодор Байчев от БСП изказа позиция, че основният проблем не е решен:

Ако законопроектът бъде приет в настоящия си вид, ще се създаде недопустим от Конституцията на България законен монопол в частна полза на регистрираните към настоящия момент организации за колективно управление на права, тъй като само те ще могат да представляват авторите и да събират възнагражденията за тях.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени