Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите ще обсъдят на първо четене промените в Закона за авторското право

Снимка: БГНЕС

Депутатите ще обсъдят на първо четене промените в Закона за авторското право, с които се премахва монопола на дружествата, събиращи отчисления за изпълнителите, и се въвеждат по-строги правила за тяхната работа.


Освен организациите за колективно управление на права се въвеждат и такива независими дружества. В законодателните изменения е предвидено запазването на статута на действащите организации за колективно управление на права и техните тарифи. Регламентират се правомощията на министъра на културата при осъществяването на контрола върху дейността по колективно управление, свързана с регистрацията на организациите и дружествата, както и контрол върху тяхната дейност. Една от целите на законопроекта, внесен от коалиционните партньори ГЕРБ и "Обединени патриоти" е в българското законодателство да бъдат въведени разпоредбите на евродиректива за колективното управление на авторското право и сродните му права и многотериториалното лицензиране на правата върху произведения за използване онлайн на музикални произведения на вътрешния пазар. С приемането на законопроекта се очаква развитие на пазара на  авторските и сродните им права, подобряване на конкурентната среда и защита правата на авторите.

Българското национално радио участва в дискусията по ресорните парламентарни комисии със свое становище. Генералният директор Александър Велев подчерта:

Първият пропуск е това, че Българското национално радио и Българската национална телевизия се третират наравно с АБРО и АБРО като организация на частните радио оператори трябва да преговаря от името на Българското национално радио, затова ние призоваваме в закона да влезе като изключение, че Българското национално радио, тъй като е обществен оператор, както и Българската национална телевизия, да има отделни тарифи. Преговаряме с Профон, Музикаутор, Артистаутор и така нататък.

Според Александър Велев липсва ролята на Министерството на културата при утвърждаването на тарифите, а също така е необходимо и по-ясно да се разпишат процедурите за решаване на възникнали спорове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна