Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рублата поскъпва предпазливо, след като "Мудис" повиши перспективата пред кредитния рейтинг на Русия

Снимка: БГНЕС

Руската рубла се засилва предпазливо спрямо щатския долара и продължава да се търгува в близо 9-месечни върхове в резултат на решението на агенция "Мудис" да повиши до позитивна перспективата пред дългосрочния кредитен рейтинг на Русия.

В началото на европейската търговия руската валута поскъпва с 0,2% към 55,80 рубли за един долар, но се понижава с 0,43% спрямо еврото към 69,58 рубли.

Растежът на рублата обаче изглежда ограничен от плановете на финансовото министерство на Русия да закупи между 15-и януари и 6-и февруари чуждестранна валута, равняваща се на 15,1 млрд. рубли (около 270,7 млн. долара) във връзка с попълване на резервите на страната.

Известно негативно влияние върху рублата оказват и оповестени в четвъртък данни, показващи, че реалното заплащане на труда в Русия се е повишило през декември с по-слабо от очакваното темпо, като в същото време индустриалното производство е продължило да се понижава, отбелязва агенция Ройтерс. Според анализ на "Алфа банк", растежът на индустриалното производство в страната вероятно ще се забави повече, тъй като от някои от руските компании е било поискано да спрат производството си по време на Световното футболно първенство, което ще се проведе в страната това лято.

Въпреки позитивната рейтингова оценка на агенция "Мудис", търговията на фондовата борса в Москва започва с понижение на деноминираният в долари индекс RTS с 0,56% към 1304 пункта и на индекса MOEX, който е в рубли - с 0,47% към 2309 пункта.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна