Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грипна епидемия в София, учениците се връщат на училище на 7 февруари

| обновено на 26.01.18 в 16:59
Снимка: БГНЕС
Със заповед на директора на Столичната регионална здравна инспекция от събота, 27 януари, на територията на област София-град се обявява грипна епидемия.

Ограничават се провеждането на профилактичните и планови действия в лечебните заведения, детските и женските консултации, ваксинациите и свижданията в болниците. Учениците няма да учат от понеделник – 29 януари до 6 февруари, включително, тъй като грипната ваканция и междусрочната ще се слеят. 

Рестриктивните мерки в лечебните заведения се въвеждат с цел предпазване на здравето на вече настанените там пациенти, тъй като това е инфекция, която се предава много лесно – по въздушно-капков път, а заболяването на вече лежащо болните би допринесло за удължаване на болничния престой. Това каза за предаването "Хоризонт за вас" доктор Наталия Спиридонова – директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция – София. Плановите операции ще бъдат отложени и ще се провеждат единствено спешните, обясни тя. Ограничават се и свижданията след раждане 

По отношение на учебно-възпитателния процес сме дали предложение на Регионалното управление на образованието учебният процес да бъде преустановен в рамките на следващата седмица. Детските градини и детските ясли ще продължат да функционират, като се засилва техният филтър – когато дечицата се приемат в детското заведение, не трябва да се допуска персонал, който е със симптоми на ОРЗ (остри респираторни заболявания) и грип. Дечица с такива симптоми ще бъдат насочвани за диагностично уточняване към лекар.

Характерно за заболяването е, че то започва внезапно с висока температура, общо неразположение, болки в мускулите и ставите. Спиридонова посъветва болните да стоят на безопасно разстояние от здравите, за да ги предпазват от заболяване или да носят хирургическа маска на обществените места. Това заболяване може да има сериозни последствия. В момента циркулиращият щам е такъв, че може да има сериозно засягане на белите дробове и на централната нервна система при хората, при които се появят усложненията,  изтъкна тя и посъветва хората да избягват самолечението, а да потърсят лекарска помощ.

РЗИ-Хасково от своя страна издаде в петък предписание за преустановяване на учебната дейност на територията на общините Хасково, Любимец, Симеоновград, Харманли и Стамболово, считано от 29 до 3 януари включително.

Грипна епидемия е обявена от днес в Габрово. Грипната ваканция за учениците е до 29 януари. Общините Дряново и Трявна са в грипна епидемия от 23 януари. Засега единствено в община Севлиево заболелите са в обичайните за сезона граници.

Учебните занятия в област Ямбол са преустановени до 31 януари включително. До второ нареждане се спират детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации.

Грипна епидемия по-рано тази седмица бе обявена в София област и областите Бургас, Стара Загора, Видин, Благоевград, Перник и Пазарджик.

Грипната епидемия в област Стара Загора продължава заради високата заболеваемост. Инспекторите ще следят ситуацията във всяко едно училище и ще реагират при нов пик на заболелите деца. 
Във Варна на този етап грипна ваканция няма да има. Отчетено е повишаване на респираторните заболявания, но все още не са достигнати критичните стойности, обясниха от Районната здравна инспекция.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени