Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: Америка на първо място не означава само Америка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп отново заяви, че поставя страната си на първо място, но все пак се обяви за диалог с другите страни. Очаквано Тръмп използва речта си на Световния икономически форум в швейцарския град Давос, за да изреди успехите от първата година на управлението си.

Светът вижда възраждането на една силна и просперираща Америка. Моето послание тук е съвсем просто - няма по-добър момент да наемате, строите, инвестирате и да се разраствате в Съединените щати. Америка е отворена за бизнес и отново сме конкурентно способни.
Тръмп подчерта над двата милиона работни места, които са открити след избирането му, както и "фундаменталната" данъчна реформа. 
По повод търговските връзки на Съединените щати, Доналд Тръмп заяви, че винаги ще поставя Америка на първо място, но е готов да сключи двустранни търговски споразумения с всяка страна. Тази търговия обаче трябва да е справедлива и взаимноизгодна и повече не трябва да си затваряме очите за "хищническите" търговски практики. 
Като президент на Съединените щати винаги ще поставям Америка на първо място, точно както всеки лидер на държава, трябва да я поставя на първо място. Но Америка на първо място, не означава само Америка. Както Съединените щати се развиват, така прави и останалият свят.
Американският президент изтъкна също рекордните инвестиции в армията на страната и отново призова съюзниците си да поемат своя дял от финансирането на собствената си сигурност. Тръмп оцени и като успешна кампанията срещу "Ислямска държава" в Сирия като подчерта, че ръководената от Вашингтон коалиция е отвоювала почти на сто процента територията, окупирана от джихадистите. 
Моята администрация с гордост оглави историческите усилия в Съвета за сигурност на ООН за обединяване на всички цивилизовани нации в кампанията ни за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров. Призоваваме и всичките си партньори да се конфронтират с Иран, заради подкрепата му за терористите и да му попречат да се сдобие с ядрено оръжие. Работим и със съюзниците ни да унищожим терористичните организации като "Ислямска държава". 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна