Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теолог показва столицата по невиждан начин в "Етюдите на София"

Снимка: Иван Шишиев от "Етюдите на София"

В една от бързо набиращите популярност български Фейсбук страници може да видите красиви и запомнящи се фотографии на различни места в столицата. Снимките са дело на 26-годишния теолог Иван Шишиев, за когото към момента фотографията е по-скоро хоби, отколкото занимание, което носи доходи. "Етюдите на София" е събрала повече от 110 000 харесвания за двугодишната си история. По невиждан досега начин са показани храм-паметникът "Св. Александър Невски", Народният театър "Иван Вазов", Софийският университет "Свети Климент Охридски", НДК, статуята на Света София, Орлов мост, Лъвов мост, рисунки по фасади на сгради, врабчета, кучета, котки, прегърнати млади двойки. Според Шишиев целта на снимките му е да въздействат и най-добре правят това тези, в които "има живот".
Най-много, в лично качество, обичам да снимам в гърбовете на хората. Гърбът на човекът може да покаже как е живял – дали е изправен, дали е спукан от работа... през лятото дали е изгорял.

София е най-красива през есента и през зимата. Ако обаче искаш да снимаш хора, най-добре е да го правиш през лятото, защото тогава "всичко е навън", съветва фотографът-теолог, според когото кварталът "Хаджи Димитър" е претърпял коренна метаморфоза, след като няколко фасади в него бяха изрисувани: 
Ти отиваш в един друг свят там – как върху един блок е изписано момиче, което рисува бъдещето с тебешир... или дядо Добри... или космонавта... Фасадите оживяват и кварталът оживява. Честно казано, кварталът не ставаше за живеене, буквално, преди да се появят те. Хората отиват на работа, прибират се там, спят, на следващия ден стават и изчезват, но това нещо не правеше впечатление на самия квартал, но сега вече е по съвсем друг начин. Това показва, че всеки един квартал може да бъде стойностен. 

Една снимка може "да хване" само много малка част от живота в София и затова страницата е кръстена "Етюдите..." допълни създателят ѝ. Болна тема за него са рушащите се сгради в града, чийто ремонт винаги се отлага за догодина:
Българинът може би още много дълго време ще продължи да си мисли, че ако отложиш за другия ден, винаги е добре. Не, никога не е добре! 

Другата болка на фотографа е, че хората до голяма степен са станали озлоблени спрямо онези, които са в по-нищожна позиция от тях.  

Репортажа на Андрей Борисов можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна