Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Северозападна България излизат на протест

Д. Атанасов: Поръчали сме идеен проект на тунел под Петрохан

| обновено на 27.01.18 в 08:39
2
Снимка: АПИ

Жители на Северозапада излизат днес на протести с искане за подобряване на инфраструктурата в региона.

Граждани на Видин и района ще се съберат в 10.30 часа на главния път Е-79, за да изразят недоволството си от лошото състояние на пътя и натоварения трафик към „Дунав мост 2“. По време на протеста се очаква да бъде затруднено придвижването към града и „Дунав мост“, не е изключена и блокада на пътя.

Росица Кирова от гражданското обединение "Единни за промяна" обясни мотивите за недоволството: 

Основният проблем е, че с изграждането на „Дунав мост 2“, като логичен завършек на това инфраструктурно съоръжение, трябваше да има магистрала до Видин. Трафикът е четири пъти над очакваното, приходите са пет пъти повече от очакваните, за това има ясна статистика, а пътят не отговаря на условията. Смея да кажа, че това е най-натовареното трасе в момента в България по отношение на тежкотоварни автомобили.

В 11.00 часа жители от Северозапада излизат на протест с искане да бъде изграден тунел под прохода Петрохан, за да се съживи икономиката и да се привличат инвеститори в региона. От Националната гражданска инициатива "Тунел под Петрохан” са внесли в Народното събрание отворено писмо и подписка от името на 16 664 жители на района. Хората настояват до 30 юни да започне процедура за изграждането на пътното съоръжение. 

Според Димитър Николов от Инициативния комитет, един такъв тунел ще бъде от полза не само за местните, но и за цялата българска икономика:

Ние искаме тунел, както и магистрална връзка София - Монтана - Видин. 
От една страна този тунел ще спаси Северозапада от изчезване, а от друга би бил безценен подарък за българските превозвачи - ние разполагаме с декларация на най-голямото сдружение на международните превозвачи, които казват, че именно тунел под Петрохан трябва за нашите превозвачи, тъй като оттам минава най-големият трафик, който е насочен към ЕС. Това ще бъде подарък и за българските износители, защото техните стоки ще стигат доста по-бързо и по-безпрепятствено до Европа, 
обясни Николов.

Събирането на подписката започна преди година, като беше съчетано и с протести. По време на мълчалив протест край шосето Монтана-София, в местността "Малка Бързия", жители на Берковица и Монтана направиха символична първа копка на тунела.

Вече е възложено и предпроектно проучване за тунел през прохода Петрохан, който ще скъси пътуването от областите от Северозападна България към столицата. Това обясни председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов, както и заяви, че ще има 4-лентов път между София-Видин.

Строителството му трябва да започне през 2019 година, смята Атанасов. 500 милиона лева ще струва участъкът само на територията на област Видин, като с новото трасе ще се ускори пътуването до столицата. 

Говоря за магистралния път Видин-Ружинци- Монтана- Враца- София -Мездра-Ботевград. Т.е. за автомагистрала, за бърз достъп на гражданите на Северозападна България, респективно на Видин, до София. Затова казах и че проходът под Петрохан също е важен и сме поръчали идеен проект на тунел под Петрохан, заяви председателя на пътната агенция.

Изграждането на магистралния път между София и Видин ще със средства от бюджета. Според Атанасов е важно да се ускори въвеждането на тол системата, с постъпленията от която ще се финансира строителството. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени