Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Република Кипър днес се произвеждат президентски избори

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Почти 551 000 избиратели са призовани днес да гласуват за президент на Кипър за следващите 5 години. Кандидатите за нов държавен глава на средиземноморската страна са 9.

Президентските избори днес са 12-тите поред в историята на независим Кипър. Резултатът от тях се смята за критичен за развитието на страната, тъй като следващите пет години ще бъдат период на много важни политически решения.

Основни претенденти сред деветимата кандидат-президенти са настоящият президент Никос Анастасиадис, лидерът на дясноцентристката партия ДИКО Николас Пападопулос, син на бившия президент на Кипър Тасос Пападопулос, и независимият Ставрос Малас, който се подкрепя от главната опозиционна партия - лявата АКЕЛ.

Икономиката и Кипърският въпрос бяха основните теми в много активните предизборни дебати и ключови за определянето на победителя. Кипърците гласуват днес за президент, който може да доведе до успех преговорите за решаване на Кипърския въпрос и обединение на етнически разделената вече пето десетилетие държава, след драматичния колапс на мирния процес през юли миналата година и засилването на тенденциите сред кипърската турска общност за окончателно разделяне на острова. Новоизбраният държавен глава също така трябва да осигури продължаващото възстановяване на икономиката след тежката финансова криза от преди 5 години, когато страната бе на крачка от банкрута, и да излекува социалните рани, причинени от нея.

Ако днес никой кандидат не събере повече от 50% от гласовете, вторият тур на президентските избори ще се състои на 4 февруари.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени