Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работещите в затворите и арестите на пореден протест

| обновено на 29.01.18 в 14:52
Снимка: Кремена Данева

Надзиратели и съдебна охрана протестираха пред сградите на затворите в цялата страна. Те настояват възнагражденията им и парите за условия на труд да бъдат изравнени с тези на останалите служители в сектор "Сигурност". Искат и увеличаване на щатни бройки в затворите и арестите. 

Подобни протести ще има и в сряда, както и в дните, в които в които в София ще бъдат правосъдните министри на страните-членки на Европейския съюз, каза Ивайло Григоров, председател на Синдиката на служителите в затворите: 

До изпълнение на нашите искания протестираме по всички възможни форми и начини, разрешени от закона – писма до европейски институции, писма до европейски медии. Всичко, което не нарушава българското законодателство, ще го употребим, за да получим най-накрая справедливост и да бъдем изравнени с всички останали в сектор „Сигурност“. На 10 февруари имаме общо събрание, на което ще бъде взето решение за вид, начин и място на този национален протест. НДК сме си харесали засега.


С плакати "Докога в следващия бюджет?", "Европа и за нас", "С обещания затвори не се правят" служители от Централния софийски затвор протестираха пред сградата на затвора. Пред "Хоризонт" недоволни обясниха тежките условия, при които работят: 
Кристиян Маджов: Сам човек срещу 100 лишени от свобода, които вътре има убийци, изнасилвачи, всякакви хора, от които не знаеш какво можеш да очакваш във всеки един момент. Вътре обстановката се мени за 5 секунди в затвора.
Маринела Георгиева: В момента, в който администрацията си тръгне в 17.00 часа, всичкото това нещо остава върху надзирателите. Аз съм юрист в затвора и осъществявам процесуално представителство на началника на затвора. В последните два дни мен ме заплашваха в съдебна зала със саморазправа.
Други протестиращи казаха:
Работата на един надзирател, на социален инспектор или на юрист в затвора не е по-малко отговорна от тези на полицията. Имаме само задължения, а нямаме права. Ние се чувстваме като най-ниските хора, трета категория, по-зле от лишените от свобода.
9 години това е отговорът на институциите в следващия бюджет. Тази година решихме да заложим на трезвото мислене и на воденето на преговори - оказа се грешка.

Служителите в Пловдивския затвор и арест се присъединиха към обявения за днес национален протест и излязоха пред сградата на затвора, за да изразят недоволството си от липсата на реакция от страна на институциите във връзка с исканията им, издигнати преди 6 месеца.

Вече с около 200 лева са по-ниски нашите възнаграждения от тези в системата на МВР и това е несправедливост, която трябва да бъде поправена, казаха протестиращите, които издигнаха плакати с надписи „Докога европейските ценности и норми ще бъдат само на хартия“ и „С обещания затвори не се хранят“.

Обещанията, които бяха дадени, се оказа, че са само празни приказки.
Няма желаещи за работа. Заплатите на новопостъпил започват от 460 лева и след около 6 месеца стават 550.

Един надзирател в пловдивския затвор отговаря за 120 лишени от свобода, което е извън всякакви европейски стандарти, казаха още протестиращите. 


В националния протест се включиха и надзирателите от Сливенския затвор. Синдикалният лидер в Сливен Цветан Михайлов заяви, че ще протестират, докато не видят решения на проблемите си - 20% увеличение на заплатите и повече щатни бройки. Михайлов обяви, че заради разликата в заплащането на служителите в сектор „Сигурност“ синдикатът прекратява преговорите до постигането на конкретни решения.

С оглед на доходите, които към момента получават служителите в сектор „Сигурност“, тази разлика е абсолютно неприемлива и категорично от тук нататък прекратяваме всякакви преговори преди на масата да бъдат поставени конкретни не ангажименти, а вече решения


Десетки надзиратели от Бургаския затвор също излязоха на протест. Служителите от системата раздаваха локум по време на протеста като символичен знак на обещанията, с които ги залъгват до момента. Надзирателите посочиха, че трябва да бъдат изравнени правата им с тези на колегите им от МВР:

Не е редно за едните да има увеличение, за другите - не. Настоявам също и да има нови колеги, тъй като в момента аз също съм нов служител и няма нови кадри.

Ние сме в нов затвор. При нас битовите условия са добри, но заплащането е под всякаква критика. 

Служителите от сектор "Охрана" подкрепиха своите колеги. Председателят на синдиката в Бургас Петко Чалъков съобщи, че както пред две години, отново се пишат протоколи с предупреждения, свързани с протестите: Какво налага да се пишат такива протоколи? Ние престъпници ли сме, че трябва да бъдем предупреждавани?


Надзиратели от затвора във Варна също излязоха на пореден протест с искане за по-добро заплащане на труда им. Те обясниха недоволството си:

Подхвърляме си топката като хората, към които са нашите искания. Дадоха ни едни 5 процента, които средно се падат на човек около двайсетина лева - това е. Искаме да ни изравнят с колегите от МВР.

Надзирател с 12 години - 860 лева. Условията след ремонта на затвора са по-добри за затворниците, за нас – не - дървеници, болести - това всичко в къщи отива. Условията в килиите сега са по-добри - най-малкото дограма, парно. Ние трябва да се топлим с печки от 75-та година, ремонтираме си ги ние, за да можем да се стоплим. Няма и дрехи.


Над сто служители от затворите в Ловеч и Плевен и техни колеги от сектор "Съдебна охрана" излязоха на протест тази сутрин пред Ловешкия затвор. Недоволните служители заявиха, че в сряда ще протестират и пред Съдебната палата в Ловеч. Заместник-председателят на синдикалната организация Нейко Комитски посочи какво предизвиква недоволството на служителите:
За пореден път сме излъгани. За пореден път сме прехвърлени в следващия бюджет. Обещания, които бяха поети от министъра на правосъдието лично за увеличаване на специфичните условия на труд и трудовите ни възнаграждения. Обещаха ни колкото да спрем да протестираме във връзка с европредседателството.

Около 40 свободни от наряд надзиратели от затвора в Бобов дол се включиха в символичния протест на входа на затвора, съобщи Георги Стоянов от синдиката на служителите в затворите. Проблемите и за служителите от затвора в Бобов дол, които са около 90, са същите както на колегите им в цялата страна. Ниски възнаграждения - въпреки категоричното им искане да бъдат изравнени с тези на работещите в системата на МВР, недокомплект на състава, в затвора в Бобов дол има незаети 15 щатни места за надзиратели, текучеството е голямо, надзирателите не могат да ползват годишния с отпуск, условията за труд са тежки, някои колеги напускат. Недоволството идва и от това, че обещанията от страна на правителството и на ресорното министерство не се изпълняват, каза Стоянов.

Недоволството е заради липсата на отговор по исканията на надзиратели и съдебна охрана за 20-процентно повишение на заплатите и увеличаване на щатни бройки. Още за мотивите на протеста обясни Ясен Тодоров – председател на Столичното синдикално дружество "Охрана":

Затворите имат проблеми с недокомплект. Същото се среща и в Главна дирекция "Охрана". Имаме сгради, които се пазят от един човек, което не е допустимо. Не мога да коментирам дали е опасно за служителите, но се нарушава сигурността на тези сгради и на местата за лишаване от свобода. След излизанията днес по места се очаква да се обобщят резултати, мнения, становища и на 10-и февруари имаме събрание във Варна на цялата организация. Там ще излезем с решение как ще процедираме занапред.

В сряда протестните действия ще се пренесат пред сградите на съдебните палати в страната. Исканията остават 20% увеличение на трудовите възнаграждения на надзирателите, повече средства за униформи и нарастване на щатните бройки в системата, каза в „Преди всички“ Георги Стоянов – член на УС на Синдиката на служителите на затворите в България, надзирател на затвора в Бобов дол:

Започваме годината с 5-процентно увеличение – това, което беше дадено за всички от правителството. Това е 30 лева на служител, което не е достатъчно и е подигравателно. Не смятам, че надзирателите си вършат по-лошо работата, отколкото колегите от МВР. Такава голяма разлика, а работим по един и същи закон – Закона за МВР.

Стоянов заяви, че заради съкращения през последните години в България има съдебни сгради без охрана, а в много затвори има недостиг на персонал:

Защото в момента се случва така, че ние не можем да ползваме годишните си отпуски, натрупваме много извънреден труд, работим през ден – нищо, че всички говорят, че работим 24 часа и почиваме три дни… Това не е вярно. Истината е такава – работиш 24 часа, почиваш 12 и отиваш пак да работиш. Това са сериозни неща. И наистина, да, затворите се охраняват на мускули.

Синдикатът на служителите в затворите и "Синдикат Охрана" обмислят и национален протест.


До решението за протест се стигна, след като в четвъртък представители на Синдикалната организация на служителите в затворите се срещнаха с министъра на правосъдието Цецка Цачева. На срещата е станало ясно, че няма отговор на техните искания за изравняване на заплащането им с това на другите работещи в сектор "Сигурност" и за увеличаване на щатните им бройки.
Съюзът на съдиите в България подкрепя протестиращите надзиратели от затворите и работещите в "Съдебна охрана", става ясно от писмо, разпространено до медиите. От съдийската организация се обявяват срещу политиката на двойни стандарти в сектор "Сигурност" и допълват, че е необходимо равно третиране на всички в тази система.

В звуковия файл можете да чуете интервюто на Диана Дончева с Георги Стоянов.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени