Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-голямата реформа в ЕС в областта на защитата на личните данни обсъждат в НДК

| обновено на 29.01.18 в 09:35
Снимка: БГНЕС

Най-голямата реформа в Европейския съюз в областта на защитата на личните данни ще бъде обсъдена в зала 3 на НДКДискусията е по повод влизането в сила на Общия регламент за защита на данните. Тя е под патронажа на Министерството за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. 


Новият европейски регламент ще ни позволи по всяко време да поискаме информация по какъв начин се събират наши лични данни в интернет. Регулациите ще влязат в сила в целия Европейски съюз в края на май, а днес ще бъдат обсъдени на специална дискусия в София.

Новите правила се отнасят до начина, по който големи компании като "Фейсбук" и "Гугъл" управляват данните ни. Санкциите при отказ за предоставяне на подобна информация за потребителите ще достигнат милиони евро. Това обясни юристът Десислава Кръстева в предаването на "Хоризонт" "Преди всички":

Личните данни са защитени не като неприкосновени, а са защитени дотолкова, доколкото при тяхното обработване е необходимо да се спазват строги правила. Регламентът не създава забрана за обработване на личните данни, той създава рамката, правилата, съобразно които да бъдат обработени личните ни данни. Всеки един от нас има интерес личните му данни да бъдат обработвани, иначе не може да бъде страна, не може да се ползва от каквито и да е права или да си изпълнява задълженията.

Адвокат Кръстева уточни, че настоящият регламент не се занимава с неприкосновеността на личната ни кореспонденция в социалните мрежи. Правилата по тази тема се разработват в момента и трябва да бъдат приети до края на годината. 

Интервюто на Диана Дончева с Десислава Кръстева можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!